תסמונת העין היבשה
תסמונת העין היבשה
כ-15% מהאוכלוסייה הבוגרת סובלים מתסמונת העין היבשה המהווה את אחת הסיבות העיקריות לפניה לרופא העיניים. מחקר העין היבשה התקדם מאוד בשנים האחרונות ומאפשר הבנה טובה יותר של התהליכים שבבסיס המחלה. התקדמות זו בידע מלווה בטיפול ממוקד יותר, וטיפולים חדשים המכוונים להפרעה שבבסיס המחלה. בעוד שבעבר הטיפולים בעין יבשה נועדו להחליף את הנוזלים שאבדו בדמעות , הרי כיום הטיפולים המודרניים מכוונים לתהליך הדלקתי שזוהה כחלק מתסמונת העין היבשה וטיפולים לשיפור כמות ואיכות המרכיב השומני שבדמעות.
הדמעות מגנות מזיהומי עיניים ומהוות חלק בלתי נפרד ממערכת הסיכה של פני שטח העין. הן אחראיות להרטבה בלתי פוסקת של העין החיצונית, ומורכבות מרירית, מים ושומן.
כאשר תפקוד הדמעות נפגע ומתפתחת הפרעה באחד ממרכיבי הדמעות ייווצר יובש עקב ירידה ביצור הדמעות או שהדמעות המיוצרות מתייבשות מהר מהרגיל. לעתים העין מנסה לפצות על היובש ומייצרת יותר מדי דמעות עם הרכב מלחים וחלבונים פגום המתבטא בדמעת.
גורמי הסיכון העיקרים להתפתחות תסמונת העין היבשה הם מין נשי, שינויים הורמונליים, ניתוחי עיניים כמו ניתוחים להסרת משקפיים וקטרקט, דיאטה עניה בחומצות שומן מקבוצת אומגה-3, דלקת בריסים, תהליכים דלקתיים על פני שטח העין, מחלות רקע כמו סוכרת ודלקת פרקים או תרופות מסוימות כמו תרופות לטיפול ביתר לחץ דם ותרופות לטיפול בלחץ נפשי ודיכאון. נוסף על כך, ישנם גורמים סביבתיים והתנהגותיים שעלולים לתרום לתופעה, ובהם חשיפה לסביבה יבשה, שימוש ממושך בעדשות מגע, עבודה מרובה מול מחשב וטלפונים חכמים ועישון.
תסמונת זו מאופיינת בכאב, צריבה, תחושת חול בעיניים, גרד, אודם, רגישות לאור, אי סבילות לעדשות מגע, טשטוש ראיה ובאופן פרדוקסלי הפרשת דמעות מוגברת.
חשוב לאבחן את תסמונת העין היבשה מהר ככל האפשר בכדי להימנע מהחרפת תסמיני היובש ומהיווצרות דלקת. כיום עומדים לרשותנו מגוון אמצעים לאבחון עין יבשה כולל שאלונים כדוגמת ה- OSDI (Ocular Surface Disease Index) המסייע בהערכת מצב היובש, מעבדה מיניאטורית למדידת ריכוז המלחים בדמעות, צילום בלוטות חלב, מדידת זמן העלמות הדמעות מעל פני שטח הקרנית, גובה אגם הדמעות הופעת פצעונים זעירים בקרנית ובלחמית .
טיפול בעין היבשה
אחת השיטות לטיפול בתסמונת העין היבשה היא התנהגותית, וכוללת הפסקת עישון והקפדה על תזונה מאוזנת הכוללת צריכה מרובה של אומגה 3 וצריכה מועטה ככל האפשר של בשר אדום וגבינות שמנות.
אנשים העובדים שעות רבות מול מחשב צריכים להקפיד על הפסקות סדירות, ולהתקין מכשירים להגברת לחות בחדרים שבהם פועלים מזגנים. למרכיבי עדשות מגע הסובלים מיובש בעיניים כדאי לשקול עדשות מגע חד פעמיות יומיות היכולות להתאים לבעלי תסמונת העין היבשה.
הסובלים מיובש בדרגה קלה יכולים להשתמש בתחליפי דמעות ללא חומר משמר העשויים מחומרים צמיגיים, שמשפרים את הלחות בעין ומקלים על היובש. ישנם תחליפים בצורות שונות כמו טיפות, ג'ל או משחות, שמתאימים במיוחד לשימוש לפני השינה. אף שרוב התמיסות נמכרות ללא מרשם רופא, חשוב להיבדק קודם ולקבל ייעוץ מתאים.
בעקבות הבנה טובה יותר של התהליכים שבבסיס תסמונת העין היבשה פותחו טיפולים המכוונים להפרעה שבבסיס המחלה ולא רק טיפול בתסמינים. טיפולים חדשים ביובש כוללים: טיפות נוגדות דלקת, סרום אוטולוגי, פקקים לדרכי דמעות, טיפולים בהבזק אור (IPL) , חימום ועיסוי העפעפיים, ניקוי ריסים.
הסרום מופק בתהליך מעבדתי מנוזל הדם של המטופל עצמו. הסרום הוא נוזל שקוף צהבהב המכיל חלבונים, מלחים, רכיבים חיסוניים ועוד, והוא משמש כטיפות עיניים למטופל שממנו נלקח.
ההכרה בחלקה של הדלקת כגורמת לעין יבשה עקב נזק לבלוטות הדמע וללחמית הביאה למסקנה שיש צורך בטיפול נוגד דלקת במחלת העין היבשה. טיפול בטיפות סטרואידים הינו טיפול יעיל להפחתת הדלקת ושיפור מצב שטח פני העין בחולים עם עין יבשה. השימוש בסטרואידים נעשה לתקופה קצובה ונדרש מעקב רופא עיניים, כיוון שהסטרואידים עלולים לגרום לתופעות לוואי כמו עלייה בלחץ התוך עיני והתפתחות ירוד (קטרקט). ישנן גם תרופות אנטי דלקתיות, כגון טקרולימוס, רסטזיס וקסיידרה, שאינן מכילות סטרואידים ולכן אינן גורמות לתופעות לוואי אלו.
במצבים בהם נפח הדמעות נמוך מאוד ניתן לעבור הליך של חסימת פתחי ניקוז הדמעות בעפעפיים, הרכבת עדשות מגע סקלרליות או שימוש במשקפיים למניעת אידוי הדמעות. חסימת דרכי הדמעות היא פעולה קלה ופשוטה, המתבצעת על ידי הרופא באמצעות אטמי סיליקון קטנים שמונחים בפתחי תעלות הניקוז של הדמעות בעפעפיים. פעולה זו מונעת את ניקוז הדמעות לחלל האף, ומובילה להצטברות של מעט הדמעות הקיימות ובכך להקלה משמעותית בתסמינים. עדשת המגע הסקלרלית היא עדשת מגע גדולה המכילה נוזל ולמעשה מהווה מאגר נוזל המגן על הקרנית.
במטופלים עם דלקת בריסים הטיפול העיקרי הינו שמירה על היגיינת עפעפיים ועיסוי העפעפיים ע"י לחיצה על שורת בלוטות החלב בשולי העפעף. טרם הניקוי והעיסוי יש לעשות קומפרס רטוב וחם על העפעפיים על מנת לרכך את ההפרשות על הריסים ובנקבוביות בלוטות החלב הסתומות. מלבד הניקוי לעיתים יש צורך גם בתרופות במתן מקומי או פומי (כדורים).
לסיכום, בשנים האחרונות הועמקה ההבנה של תהליך התפתחות מחלת העין היבשה, הגורמים למחלה ופותחו אמצעי אבחון חדשים וטיפולים שבחלק גדול מהמטופלים מסייעים בהקלה על התסמינים והסימנים.
תגובות
שלום פרופסור
לפני כשנתיים אובחנה אצלי תסמונת עין יבשה והתחלתי להשתמש ברסטטיס..
התרופה עזרה לי באופן חלקי.ולכן בהתיעצות עם הרופא עברתי
. להשתמש בפרופטיק 003% במקום הרסטטיס .כרגע יש שיפור ניכר אך אינני יודע האם זה בגלל התרופה או בגלל שנכנסנו לחורף ואז מצבי תמיד משתפר. המשחה מאד סמיכה
.וקשה לשימוש במשך היום לכן אני שם אותה רק בלילה
.לאחרונה קראתי על תרופה בשם אלידל שהיא מאותה משפחה כמו הפרופטיק רק יותר ידידודית למשתמש כיון שמופיעה בצורת קרם.
? שאלתי האם אני יכול לנסות להשתמש בתרופה זו ואם כן מהו המינון המקובל.
רופא העיניים שלי מכיר את הפרופטיק אך לא מכיר את האלידל .
בברכה יהושע
אלידל לא מתאים לטיפול בעיניים
לבן שלי יש בעיה של "עיניים יבשות" כבר כמה שנים… רופאי עיניים נותנים לו טיפות נגד היובש, אבל מכל הטיפות האלה שורף לו בעיניים (אפילו טיפות שבהתחלה לא שורפות אחרי כמה ימים מתחילים לשרוף). לכן הוא לא רוצה לשים טיפות בכלל…
אבל כל בוקר הוא מגרד עיניים שלו נורא (וגם במשך היום קורה הרבה פעמים)…
הבן שלי גר בדיור מוגן לאנשים עם הפרעות נפשיות, וזה גם בעיה שאני יבוא כל פעם לשמה לשים לו טיפות (לבד הוא לא רוצה לשים טיפות בשום אופן)…
השאלה שלי: האם קיים טיפול ב"עיניים יבשות" לא דרך טיפות עיניים, אלא טיפול תרופתי (כדורים דרך הפה) או עוד איזשהו טיפול?
תודה…
יש לברר האם יש גם דלקת עפעפיים כי אז טיפול בתחליפי דמעות לא יעזור. האם אלרגיה?
אין טיפול טוב חד פעמי. ניתן לנסות להשתלב במחקר גריה מגנטית אך השאלה האם יוכל לשבת 22 דקות ללא תזוזה.
תודה!
אבל אימא של הבן שלי (שהיא גם סובלת מבעיות נפשיות) ניסתה לעשות משהו דומה לגרייה מגנטית של המוח, ואחרי מפגש השני עזבה את הטיפול, עקב כאבי ראש עזים אצלה אחרי הטיפולים הנ"ל…
אצל הבן שלי היה תקופה שהיו מאבחנים אצלו דלקת עפעפיים, אבל זה היה לפני שש שנים…
והיום (שנתיים אחרונות) רופאי עיניים אומרים שיש אצלו רק "עיניים יבשות" ולפעמים דלקת אלרגית של עיניים… אבל בבקר הוא קם הרבה פעמים עם עיניים נפוחות (מגורדות), ולקראת הערב זה עובר…
אם אכן יובש קשה עם פגיעה בפני שטח הקרנית אז ניתן להציע פקקים לדרכי דמעות וסרום.
מי מפנה לטיפול כזה, איפה עושים את זה וכמה זה עולה?
רופאת עיניים שלנו אמרה שפקקים לדרכי הדמעות עושים רק למי שיש אצלו יובש קשה מאוד שאי אפשר לסבול וכל טיפול אחר לא עוזר… ועל סרום לעיניים היא אמרה שלא שמעה בכלל על זה…
אז מה לעשות? מי יכול לפנות אותנו לטיפולים הנ"ל שהזכרתה?
יש לי עיניים יבשות כתוצאה מהשתלת מח עצם שעברתי לפני כשנה וחצי
בעינים יש לי GVHD
סרום אוטולוגוס רציתי לדעת בקשר לאפשרות טיפול באמצעות
יובש על רקע gvhd הוא בדרכ יובש קשה יותר. בוודאי שכדאי לנסות סרום, עדשת מגע סקלרלית.
ניתן להשתתף בניסוי אצלנו בשערי צדק לטיפול עם גרייה מגנטית.
שלום
תודה על תשובתך
לגבי האוטולוגוס סרום, עם אלו בתי חולים ניתן לקבוע ?
הבנתי שבי"ס אסף הרופא לא מתעסק עם התחום הזה יותר
יש ברזילי.
האם יש עוד בתי חולים אחרים ?
תודה
ביאטריס
רק ביח ברזילי