קרטוקונוס (KERATOCONUS)
קרטוקונוס (KERATOCONUS)
קרטוקונוס הינה הפרעה בעין האנושית הגורמת לעתים נדירות לעיוורון אך עלולה לפגום משמעותית בראייה.
אם הנכם סובלים מקרטקונוס, או הנכם קרובי משפחה או ידידים של חולה בקרטוקונוס, מידע זה מיועד לכם. המידע יעזור לחולה בקרטוקונוס להבין טוב יותר את ההפרעה שלו ותסייע למי שבאים במגע יומיומי עם חולי קרטוקונוס להעריך נכונה את מהות הבעיה והשפעתה על חיי המטופל.
השתדלתי למעט ככל האפשר בלשון טכנית ולתאר את העין האנושית ואת הקרטוקונוס במונחים קלים להבנה.
הקרנית
העין נתונה בתוך מעטפת לבנה ונוקשה הנקראת לובן העין. הקרנית היא האשנב השקוף במעטפת זו המאפשר לדמות העצם שעליו מסתכלים לחדור בצורת גלי אור אל פנים העין. פני הקרנית הוא המקום שבו מתחיל האור את מסעו אל תוך העין. תפקיד הקרנית הוא לאסוף ולמקד דמויות חזותיות. מאחר שהיא נמצאת ממש בחזית, כמו זגוגית קדמית של מכונית, היא קרבן להתעללות רבה מצד העולם החיצוני.
הקרנית מעוצבת באמנות כזו, שרק העדשות היקרות ביותר מעשה ידי-אדם יכולות להשתוות למידת הדיוק שלה. חלקות הקרנית ותבניתה חשובות לתפקודה הנאות, באותה מידה שחשובה שקיפותה. אם נפגמות חלקות המשטח או צלילות הקרנית, הראייה משתבשת.
אף על פי שהקרנית נראית כקרום צלול אחד, היא למעשה מורכבת מחמש שכבות רקמה נפרדות אשר לכל אחת תפקיד ייחודי. השכבה החיצונית הדקה, הנקראת אפיתל, היא מחסום מפני זיהום הקרנית והעין. דרך כלל פגיעה באפיתל היא תנאי מקדים לחדירת גורם זיהומי אל השכבה האמצעית (משתית) של הקרנית, המורכבת מסיבי קולגן וחלבונים. השכבה הפנימית, תאי האנדותל, תפקידה להוציא את הנוזלים מהקרנית ולשמור על קרנית דקה
אנו יכולים לחיות עם צלקות גדולות מאוד על גופנו ללא בעיה, למעט פגיעה במראה האסתטי שלנו. לא כן, הקרנית! אפילו צלקת זעירה עלולה לפגום בראייה. בלי קשר לתפקוד חלקיה האחרים של העין, תשפיע קרנית מצולקת, עכורה או מעוותת על הראייה.
מה גורם לקרטוקונוס?
כפי שהסברנו קודם, קרטוקונוס מתאפיין בהבלטות של הקרנית, המעוגלת בדרך כלל, ומצב זה גורם לעיוות הראייה. תופעת הקרטוקונוס מוכרת לפחות מאתיים שנה, אף על פי שעד אמצע המאה שעברה לא קיבלה תיאור נכון ולא הופרדה מבעיות דומות בקרנית.
הסיבות למצב זה עדיין אינן ידועות למרות היכרותנו הממושכת עמו. במרוצת הזמן הצטבר אוסף גדול של מחקרים בנושא והוצעו תיאוריות רבות.
אחת ההשקפות המדעיות גורסת, כי קרטוקונוס הוא התפתחותי (כלומר גנטי) במקורו. מכאן משתמע, שהוא תוצאה של גדילה לא-תקינה, פגם מולד במהותו. לפי השקפה אחרת, קרטוקונוס מייצג מצב ניווני. השקפה שלישית מציעה, כי קרטוקונוס הוא משני לתהליך חולי אחר. רעיון זה נבע מהעובדה, שהוא עשוי להתגלות אצל ילדים עם תסמונת דאון או דלקות עיניים חוזרות ובדרך כלל פוגע בשתי העיניים.
הבסיס להשקפה, כי הקרטוקונוס מושפע מהתורשה, נעוץ בסדרת מחקרים המראים, כי לכ-13% מן המטופלים יש קרובי משפחה הסובלים ממחלה זו. אם אין בידך ראיות להופעת קרטוקונוס במספר דורות רצופים במשפחה, קיים סיכון של 1 ל- 10 בלבד שצאצאך יסבול מדרגה כלשהי של קרטוקונוס.
מי נפגע מקרטוקונוס?
תפוצתו הממשית של הקרטוקונוס אינה ידועה. המחלה אינה נחשבת לאחת ממחלות העיניים הנפוצות, אך ללא ספק אינה נדירה. ההערכה היא, שאחד מכל 2000 איש באוכלוסיה הכללית סובל ממחלה זו. הוא מופיעה בדרך כלל בצעירים בתקופת ההתבגרות המינית או בשנות העשרה המאוחרות. הוא נפוץ בעולם, בלא תבנית גיאוגרפית, תרבותית או חברתית מובהקת.
תסמינים וסימנים
התסמין הראשון לקיומו של קרטוקונוס אצל מטופל הוא טשטוש ועיוות הראייה. בשלבים המוקדמים ניתן לתקן מצב זה על ידי משקפיים, המחייבים שינויים תכופים מבחינת קוצר הראייה ותיקון האסטיגמציה. תהליך הידקקות ועיוות הקרנית נוטה להבלם סביב גיל 40 . בעזרת צילום הקרנית ע"י מכשיר הנותן מפה טופוגרפית של הקרנית ניתן לאבחן קרטוקונוס ולעקוב אחר התקדמות העיוות בקרנית. על מנת לקבל צילום אמין של הקרנית יש להימנע מהרכבת עדשת מגע למשך שבוע טרם הבדיקה. קורה שתהליך ההידקקות מהיר מאוד ובשלב מתקדם עלול המטופל לחוש ערפול פתאומי של הראייה באחת העיניים, שיעלם בתוך שבועות או חודשים. תופעה זו נקראת "מַיֶמֶת חריפה" ונגרמת עקב עירוי פתאומי של נוזל לתוך הקרנית המתוחה. במקרים מתקדמים נוצרות צלקות שטחיות בחוד בליטת הקרנית הגורמות להחמרה נוספת במצב הראייה.
כיצד מטפלים בקרטוקונוס?
מטרת הטיפול היא תיקון הראייה. במקרים לא קשים, ניתן להשיג מטרה זו בעזרת משקפיים. אולם רוב הסובלים מקרטוקונוס זקוקים לעשות מגע כדי לתקן את הראייה במידה מספקת. במקרים קשים עשוי להיווצר הצורך בהשתלת קרנית.
עדשות מגע
כאמור, בשלבים המוקדמים של הקרטוקונוס ניתן להשתמש במשקפיים לתיקון קוצר-ראייה ואסטיגמטיזם מתונים. עם התקדמות המחלה, המשך הידקקות והתבלטות הקרנית יוצר צורה מיוחדת של אסטיגמטיזם. צורה זו אינה ניתנת לתיקון בעזרת משקפיים ולעתים קרובות מטופלת בדרך הטובה ביותר בעזרת עדשות מגע.
כדי לתקן את עיוות הראייה המתגלה לעיתים קרובות אצל חולי קרטוקונוס, פותחו סוגים רבים של עדשות מגע. סוג העדשות הנפוץ ביותר נקרא "עדשה קשיחה חדירה לגז" (RGP). לעדשות אלה מספר תכונות העושות אותן אידיאליות לקרטוקונוס:
- הן מתקנות כמעט כל קוצר-ראייה ואסטיגמטיזם הקשורים לקרטוקונוס.
- הן מאפשרות לקרנית לנשום חמצן ישירות דרך עדשת המגע.
- קל להרכיב, להסיר ולנקות אותן.
- ניתן להתאים אותן בדיוק לפי התבנית המיוחדת של העין הפגועה בקרטוקונוס.
התאמת עדשות מגע לקרטוקונוס מחייבת זהירות רבה ומומחיות גדולה. ייתכן שיהיה צורך בבדיקות ובהחלפות תכופות של העדשות, עקב שינויים קלים ובלתי צפויים בתבנית הקרנית.
נוסף לעדשות המגע הקשות (RGP) קיימות עדשות מסוגים אחרים: עדשות מגע רכות לפי הזמנה, עדשות מורכבות (עדשות קשות המורכבות על עדשות רכות), ועדשות סקלרליות. חשוב לזכור, כי יש כל הזמן חידושים והתקדמות בתחום עדשות המגע. לכן, אם ניסית בעבר עדשות מגע מסוג מסוים והניסיון לא עלה יפה עקב אי-נוחות או אי-תיקון-הראייה, כדאי מאוד להיפגש מפעם לפעם עם רופא העיניים שלך כדי לברר מה הם החידושים האחרונים בתחום הטיפול בקרטוקונוס. הרוב המכריע של בני אדם החולים בקרטוקונוס מרכיבים עדשות מגע בנוחות במשך כל היום ונהנים משיפור משמעותי בראייה. הרכבת עדשות מגע מאפשרת לרוב בני האדם לנהל אורח חיים שגרתי, עם הפרעה קלה או ללא כל הפרעה להשגת מטרות לימודיות, יעדי קריירה או פעילויות ספורטיביות ופעילויות פנאי. חשוב לזכור, כי מצליחנים רבים מרכיבים עדשות מגע: ספורטאים מקצוענים, שחקנים ושחקניות מפורסמים, מגישי תוכניות טלוויזיה, רופאים, עורכי דין ואנשי עסקים. בני אדם מכל שכבות האוכלוסייה למדו להערך את יתרונות החיים עם עדשות המגע. רובם החלו להרכיבן לאחר אבחנת המחלה והרוב המכריע ימשיכו להרכיבן בהצלחה במשך כל ימי חייהם. יש לציין כי למרות העובדה שעדשות מגע גורמות לעתים קרובות לשיפור משמעותי בראייה, הרכבתן אינה מרפאת קרטוקונוס ואינה משנה את מהלך המחלה.
טבעות בקרנית
כאשר מתפתחת חוסר סבילות לעדשות מגע או כאשר עדשות המגע נופלות לעיתים קרבות ניתן לשקול השתלת טבעת לקרנית. הטבעת הינה פיסת פלסטיק בצורת חצי עיגול המושתלת לתוך הקרנית דרך חתך זעיר ותפקידה לשטח את הקרנית על מנת שעדשת מגע תשב טוב יותר על הקרנית ולא תיפול. הטבעות עוזרות בחלק מהמנותחים למטרה הנ"ל ובחלק קטן מהמנותחים אף משפרת את הראיה עם משקפיים. שיפור הראיה עם משקפיים הוא מיקרי ולכן לא מומלץ להשתיל טבעות רק מתוך רצון להיפטר מעדשות מגע. הטבעות לא נועדו לעצור התקדמות קרטוקונוס.
קרוסלינקינג
הטיפול היחיד שנועד לעצור התקדמות קרטוקונוס הינו הקרוסלינקינג. מטרת טיפול זה לחזק את הקשרים בשלד הקרנית ע"י שימוש בטיפות ויטמין 2B (ריבופלבין) ואור אולטראסגול. ניתן לקרוא בהרחבה על טיפול זה בהפניה – קרוסלינקינג
השתלת קרנית
בכ- 20% מהמטופלים בקרטוקונוס יש צורך בהשתלת קרנית. בתהליך זה מסירים חלק גדול ממרכז הקרנית של האדם החולה בקרטוקונוס ומחליפים אותה בקרנית של אדם שנפתר זמן קצר לפי כן. קיימים בנקי עיניים, המרכזים קרניות בריאות של נפטרים ונענים לפניות של מנתחי עיניים הזקוקים לקרניות אלה. זוהי מערכת מאורגנת ומתוחכמת ביותר. ניתוחי השתלות קרנית נפוצים ביותר והצלחתם גדולה. סבירות הדחייה נמוכה יותר מבכל איבר מושתל אחר ואינה מחייבת לקיחת תרופות מדכאות חיסון במשך כל החיים, מאחר שאין אספקת דם לקרנית.
למרות שיעור הצלחה של 95% בהשתלות קרנית המבוצעות כטיפול בקרטוקונוס, כרוכים בניתוח זה סיכונים רציניים, כמו בכל ניתוח אחר. במקרים שבהם ההשתלה אינה מצליחה, ייתכן שהשתלות נוספות תצלחנה. ישנם מקרים נדירים של חזרת תופעת הקרטוקונוס בקרנית המושתלת או אבדן ראייה מלא בעקבות הניתוח. בדרך כלל נשקלת אפשרות השתלת קרנית רק במקרים שבהם לא ניתן להרכיב עדשות מגע או שהן אינן משפרות בצורה מספקת את הראייה.
גם אם השתלת קרנית חדשה תפתור את הבעיה הבסיסית של אי-סדירות פני הקרנית, יהיה צורך בדרך כלל להתאים משקפיים או עדשות מגע לתיקון הראייה. במקרים רבים יהיה צורך בעדשות מגע קשות כדי לתקן את עיוות הקרנית, המתרחש לעיתים בעקבות ניתוח ההשתלה, ללא קשר למומחיותו של המנתח.
במה כרוך ניתוח השתלת קרנית?
ניתוחי העיניים הגיעו לרמה מרשימה של הצלחה, יעילות ונוחות יחסית. הניתוח להשתלת קרנית הוא המוצלח ביותר מבין כל ניתוחי ההשתלה, והטכניקות משתפרות ללא הרף. בדרך כלל מבוצע הניתוח בנוהל של חולה-חוץ, בהרדמה כללית או מקומית. לעיתים מומלץ על אשפוז בבית החולים ללילה אחד. בסיום הניתוח יש לסייע למטופל להגיע לביתו, שם עליו להקפיד על סגנון חיים רגוע למשך כמה ימים. הכאב או אי-הנוחות אשר חשים רוב המושתלים בעקבות הניתוח, קלים להפליא. משך ההיעדרות מהעבודה ישתנה מאדם לאדם ולפי סוג העבודה. בדרך כלל חוזרים לעבודה שאינה כרוכה במאמץ כעבור שבוע או שבועיים.
במהלך הניתוח ישתמש המנתח בטרפין, מכשיר היי-טק הדומה לסכין לחיתוך עוגיות, כדי להסיר את הקרנית המעוותת של המנותח ולחתוך פיסה עגולה דומה מקרנית התורם. אחר כך ישים המנותח את פיסת הקרנית של התורם בחור העגול בקרנית המנותח ויתפור אותם יחד. במהלך ביצוע כל הפעולות האלה ישתמש המתח במיקרוסקופ ניתוחים כדי לעקוב אחר מעשיו. החוט המשמש לאיחוי דק הרבה יותר משערה, ועין בלתי מזוינת יכולה בהחלט לא לראותו.
בדרך כלל מסירים את התחבושות יום לאחר הניתוח, אבל הראייה עוד לא תהיה ברורה. יעברו מספר חודשים עד שהראייה תתייצב ואפשר יהיה לתת מרשם למשקפיים או לעדשות מגע. משך הזמן משתנה במידה רבה מאדם לאדם, לכן יש לראות את התקופות הרשומות לעיל כמסגרות כלליות ביותר.
לפרוט על טכניקות שונות להשתלת קרנית ניתן לקרוא בהפניה – טכניקות השתלת קרנית
לחיות עם קרטוקונוס
בסופו של דבר לומדים לחיות עם קרטוקונוס, בין אם יש צורך בניתוח ובין אם לאו. בני אדם מגיבים באופן שונה על הידיעה שיש להם קרטוקונוס, ופעמים רבות יכולים דיונים קבוצתיים להקנות דעת וביטחון. חוסר ידיעה גורר לעתים קרובות פחד. ייתכן שהתרופה הפסיכולוגית הטובה ביותר היא לשתף בהתנסויותיו של היחיד אחרים שהתנסו בנסיבות דומות. בשיחותי עם חולי קרטוקונוס עולות בעיות דומות אך כמעט כל אחד חווה חוויות המיוחדות לו.
הניסיון המשותף לכולם היה כמובן היטשטשות או היחלשות הראייה בעין אחת או בשתי העיניים. כמעט כולם סיפרו על חוויותיהם מהרכבת עדשות מגע, החל בשביעות רצון מלאה וכלה באי-נוחות ובהכרה בתלות יכולת תפקודם בצורה תקינה בביצועי עדשות המגע שלהם.
המקרים הפרטיים הציגו מגוון עשיר של דפוסי התפתחות המחלה. ישנם חולים, שלמרות אבחונים בגיל צעיר כסובלים מקרטוקונוס, התבטאה מגבלתם בקלות יחסית, ולעומתם מקרים נדירים, שכללו מספר ניתוחים שורה ארוכה של עדשות מגע ומספר רופאי עיניים.
התוצאות שהתקבלו מאלה שעברו ניתוחי השתלת קרנית הן בדרך כלל מצוינות. רוב המנותחים דיווחו שנפגשו עם רופא העיניים שלהם פעמיים או שלוש בשנה.
מנקות מבט רפואית, הדבר החשוב ביותר הוא לשמור על קשר רצוף עם רופא העיניים ולמלא בדייקנות אחר הוראותיו. מנקודת מבט רגשית ופסיכולוגית, חשוב להבין את טיבו של הקרטוקונוס, לגבש עמדה חיובית, ללמוד לחיות עם ההפרעה, ולשוחח עליו בחופשיות עם בני משפחה וידידים. אם אפשרי הדבר, חשוב לשוחח עם אחרים הסובלים מקרטוקונוס. שיחה כזו עשויה להביא את התועלת הרבה ביותר.
חלק מחולי הקרטוקונוס מדווחים על הפרעות קשות בראייה עקב מצב הקרנית. למרות מצבם זה השיגו אנשים אלו הישגים משמעותיים בתחומי פעילותם.
מסתבר, כי יש אנשים השומרים בסוד את דבר מחלתם, שמא יפריע להם לקבל עבודה ולזכות בקידום. אולם, חשוב להדגיש כי קרטוקונוס אינו צריך למנוע את השגת מטרותיך. בני אדם, המסתדרים בהצלחה עם מגבלות הקרטוקונוס, מפתחים מנגנוני התמודדות משלהם. אלה כוללים הרכבת משקפיים בעת נהיגה, הצטיידות בעדשות מגע חלופיות ותכנון נסיעות מראש, אפילו בתוך העיר, היות שקריאת שלטים הנושאים שמות רחובות מהווה לעתים קרובות בעיה. יש להקדיש זמן במשך היום להסרת עדשות המגע ולמתן מנוחה לעיניים.
את/ה ורופא העיניים שלך
חשוב לטפח יחסים טובים עם רופא העיניים, מאחר שייתכן כי יהיה עליך להיפגש אתו לעתים קרובות במשך תקופה ארוכה. יש לבטוח ברופא ולא לחשוש מהצגת שאלות. בדרך כלל, רופאי עיניים הם אנשים עסוקים מאוד, אך אסור להם לעולם להיות עסוקים מכדי לדון אתך במצבך. עליך למצוא רופא עיניים שתרגיש אתו בנוח ולשמור עמו על קשר רצוף.
רופא העיניים שלך זקוק לשיתוף פעולה מצדך. אין לו שליטה על מה שקורה בין ביקור לביקור. יש לראות את הרופא כשותף לטיפול בעיניך,אך לזכור כי האחריות לשלומן מוטלת בראש ובראשונה עליך. הרופא הוא אדם בעל ידע, יועץ שיגבש תכנית טיפול ו/או ייתן מרשמים לתרופות במסגרת תכנית טיפולית כזאת. יישום התכנית מוטל עליך. אם לא תקפיד על טיפול נכון בעיניך, לא סביר לצפות שאחר יעשה זאת במקומך.
ניתוח מוצע בדרך כלל אם אין ביכולתך לנהוג או לתפקד כהלכה בעבודתך גם בעת הרכבת עדשות מגע, או אם אין ביכולתך להרכיב עדשות מגע. אם ההמלצה על ניתוח מעוררת בך ספקות, כדאי להיוועץ במומחה נוסף הנמצא מחוץ לתמונה.
עליך להגיב באופן מידי על כל שינוי במצב עיניך או בראייתך. אם מתגלות תופעות של טשטוש, תחושת דגדוג, גירוי, דמעת או הפרשה כלשהי, יש לפנות מיד לרופא העיניים. תופעה כזו עלולה להצביע על בעיה בסבולת העיניים כלפי עדשות המגע או על צורך בהתאמה מחדש. עליך להקפיד כמובן על הטיפול השוטף הרגיל בעיניך ולהימנע משימוש בחומר כלשהו, שלא קיבלת מרופא העיניים שלך. נשים צריכות להיזהר בעת השימוש בחומרי איפור. כל מי שסובל מקרטוקונוס חייב להרכיב משקפי מגן בעת שחייה, עבודה בגינה או עיסוק בפעילות ספורטיבית. אם יש לך קשר עם רופא מומחה אחר, כמו רופא פנימי וכדומה, עליך להקפיד לדווח גם לו על הקרטוקונוס שלך.
תגובות
שלום רב אני סובל קרוב ל15 שנה מקרטוקונוס מתקדם בעין שמאל ופחות מתקדם בימין אני כבן 36 היום.
אני זקוק להשתלה ונמנע מלעשות כבר המון זמן מתוך חשש שההשתלה לא תשפר את הראיה.
חשוב לציין שבעין אחת אני כמעט עיור ורואה אין סוף סנוורים בלילה.
שאלתי היא מ1 עד 10 בכמה הראיה משתפרת לאחר הניתוח?
נניח שהיום אני רואה 2.
והאם הראיה בעין הטובה יחסית יכולה עוד להידרדר לאחר יציבות של כ15 שנה.
חשוב לציין שכל ההידרדרות בראיה החלה לאחר ניתוח לייזר כושל לפני 15 שנה.
תודה רבה
שלום שמי דנה ואבחנו אצלי קרקוטונוס לפני כשלוש שנים. קרוס בשתי העיניים.
איכות החיים שלי ירדה מאז האבחון ,עם עדשות אני רואה טוב אך לא מצליחה תמיד להרכיב או להישאר איתן למשך זמן ומשקפיים אני רואה בצורה סבירה ולא חדה כלל אלא רק בבית יכולה להשתמש…
זה אומר, שאם איני יכולה להרכיב את העדשות אני מושבתת וגם לא יכולה ללכת לעבודה.
האם ישנו פתרון שתוכל להציע לי? איך להסתדר יותר בנח.
תודה מראש
דנה
דנה
אין טיפול יעיל אחר מלבד עדשות מגע. את תשמעי על טבעות , פיסת פלסטיק המושתלת לקרנית, זה נועד לאפשר להרכיב עדשות בחולים בהם הקרנית מעוותת מאוד . אומנם חלק מהמנותחים מסתדרים אחכ עם משקפיים אך זה ממש אקראי
תשמעי על טיפול לייזר להורדת מספר הצילינדר ואז קרוסלינקינג – לדעתי זה טיפול רע שמחליש את הקרנית בחלק הכי החזק שלה
לבן שלי נתגלה התחלה של קרטוקונוס, הוא בן 17.
אם לא נעשה קרוסלינקינג, אז אולי הראיה באמת תשתפר עם עדשות או משקפיים,
אבל מאחר שהוא צעיר, המחלה עלולה להמשיך להתקדם עד גיל 30, ואז האם לא תהיה התדרדרות עצומה בראיה? בעוד שקרוסלינקינג+לייזר או טבעות יעצרו את ההתפתחות שלה, האם כך?
טל
הדבר היחיד שהוכח כיעיל בעצירת התקדמות קרטוקונוס זה הקרוסלינקינג. כל שאר הטיפולים כולל עדשות וטבעות נועדו רק לשפר ראיה . לייזר + קרוסלינקינג בעיניי זו שטות מוחלטת מאחר והלייזר מוריד משכבות הקרנית העליונות שהן השכבות החזקות יותר והחשובות יותר. הקרוסלינקינג נועד לחזק את הקרנית אך יש לזכור שטיפול הקרוסלינקינג לא עוזר ב 100% מהמטופלים אלא בכ- 90% מהמטופלים לכן תמיד יש סיכוי שתיפול באחוז הרע וזה יהיה בעיתי יותר אם תעשה לייזר ותחליש את הקרנית.
שלום רב
יש לי אח ש הוא סובל שנים מקרטוקונוס מגיל 15 אפילו השתלת קרנית גם לא עזר המצב חריג מאוד . יש לי ילד קטן בן 4 שבגן שלו עשו לו בדיקת עיניים ותוצאות היו 1.25-בעין ימין ו 1.00- בעין שנייה (סילינדר) אני זוכרת שסילינדר עיין היה התחלה של הבעיות של אחי ו גם לגיסי יש אותו בעיה (קרטוקונוס) השאלה האם יש סיכוי שלילד שלי גם יהיה אותו בעיה בעתיד ו מה אני צריכת לעשות כרגע כי זה ממש מלחיץ אותי כי אני זוכרת הימים הקשים שעברנו עם אחי שנים שנים רבות ימים שחיפשנו לו את העדשות על הרצפה ואני לא רוצה לחזור לימים האלו ימים של קושי ימים של בכי ועצבים מה עלי לעשות כדי למנוע מי זה ו באיזה גיל אפשר לגלות את קרטוקונוס ו כרגע מה אני צריכה לעשות לילד שלי עם המספרים האלה?
1.25- 1.00- ו גם 0.5+ 0.75+ מה שקיבלתי בתוצאות
תודה רבה רבה ויום נעים
באופן עקרוני הבדיקה הכי טובה היא טופוגרפיית קרנית (מיפוי קרנית) . בגיל 4 זה קשה לעשות עקב שיתוף פעולה ירוד. נדיר ביותר שקרטוקונוס יתפתח בגיל כל כך צעיר. אני מציע שסביב גיל 8 תעשו מיפוי קרנית
מצטער על העיכוב בתשובה אך משום מה לא ראיתי את השאלה . באופן כללי נדיר ביותר שקרטוקונוס יופיע בגיל 4. הבדיקה הכי טובה שקיימת כיום לאיבחון קרטוקונוס היא טופוגרפיית קרנית (מיפוי קרנית) ניתן לעשותה בכל גיל שהילד משתף פעולה .
שלום רב
יש לי אח ש הוא סובל שנים מקרטוקונוס מגיל 15 אפילו השתלת קרנית גם לא עזר המצב חריג מאוד . יש לי ילד קטן בן 4 שבגן שלו עשו לו בדיקת עיניים ותוצאות היו 1.25-בעין ימין ו 1.00- בעין שנייה (סילינדר) אני זוכרת שסילינדר עיין היה התחלה של הבעיות של אחי ו גם לגיסי יש אותו בעיה (קרטוקונוס) השאלה האם יש סיכוי שלילד שלי גם יהיה אותו בעיה בעתיד ו מה אני צריכת לעשות כרגע כי זה ממש מלחיץ אותי כי אני זוכרת הימים הקשים שעברנו עם אחי שנים שנים רבות ימים שחיפשנו לו את העדשות על הרצפה ואני לא רוצה לחזור לימים האלו ימים של קושי ימים של בכי ועצבים מה עלי לעשות כדי למנוע מי זה ו באיזה גיל אפשר לגלות את קרטוקונוס ו כרגע מה אני צריכה לעשות לילד שלי עם המספרים האלה?
1.25- 1.00- ו גם 0.5+ 0.75+ מה שקיבלתי בתוצאות
תודה רבה רבה
עניתי למייל השני ששלחת
פרופ' שלום רב!
אני בת 32 וגילו לי קרטוקונוס לפני עשר שנים בערך. המספרים שלי הם רבע ושתיים ורבע ויש לי צילינדר 1 בשתי העיניים. עד עכשיו אני מסתדרת עם משקפים וזה בעיקר מכיוון שאני לא מצליחה להתרגל לעדשות מגע. ניסיתי להתאים עדשות מגע במשך 3 שנים. ניסיתי קשות, משולבות (רכה בחוץ, קשה בפנים), נושמות, גדולות, קטנות, עדשה רכה ומעליה עדשה קשה ועם כולם היה לי קשה – לא נוח או יובש נוראי עם עיניים שורפות. אני כבר שנתיים רק עם משקפיים בלי ניסיונות. הבעיה היא שכבר תקופה העיניים שלי שורפות, מגרדות הרבה ולפחות פעם בשבוע מוציאות הפרשות קלות. אני יודעת שעם עדשות אני רואה מעולה, הרבה יותר טוב ממשקפיים, אבל בגלל כל התופעות הללו אני לא יודעת אם יש עדשות חדשות שיוכלו להתאים לי.
תוכל להמליץ לי בבקשה על פיתרון?
תודה רבה!
על פי תאור התלונות של צריבה והפרשה אני מניח שיש לך גם אלרגיה בלחמיות. באופן כללי יש קושי בהרכבת עדשות ואלרגיה בעיניים. אם המדובר ביובש אזי גם אז יש קושי עם עדשות. לפי התאורים שלך לא ניסת עדשות סקלרליות. אלה עדשות גדולות מאוד היושבות על הלובן (החלק הלבן של בעין) ויש איתן פחות בעיות בחולים עם אלרגיה בלחמיות ויובש
שלום רב,
רציתי לשאול אותך לגבי בעלי. הוא עשה ניתוח לייזר להסרת משקפיים לפני כ5 שנים. לפני כשנה וחצי חלה ירידה בראיה וטשטוש, גילו אצלו קרטוקונוס באחת העיניים. כעת מציעים לו ניתוח תיקון של השתלת טבעת לקרנית. האם זה משהו שכדאי לעשות אותו? אחרי ניתוח הלייזר שאחריו הקרנית פגועה ודקה?
תודה ויום נעים.
לדעתי לעשות רק קרוסלינקינג על מנת לעצור את התקדמות הקרטוקונוס שנוצר. על מנת לשפר ראיה שישתמש בעדשת מגע . טבעות לא נועדו לעצור התקדמות הקונוס אלא נועדו לאפשר להרכיב עדשות מגע בצורה נוחה יותר
אני בן 78 שנים הבריאות אצלי מעולה לא סובל מכלום אפס מחלות , לפני כן אני מרקיב משקפיים הראיה שלי ה-6/6 ברור עם משקפיים יש לי רשיונות למונית אוטובוס לאופנוע כבד למשא כבד על כל סוגי משאיות עד כאן הכול ברור . התפתיתי על חברים שיש רופא מומחית בבדיקות עניים לאחר הבדיקה הרופא טוענת שיש לי קטרקט ויש להסירו מהר שילמתי הרבה כספים בניתוח עצמו שילמתי בי-1200 ₪ לאחר הניתוח התחילו הבעיות לאותה העין המנותחת תישתוש בעין לאחר הבדיקה הרפאית למשרד הרישוי הורידו לי את כול הרשיונות נשארתי עם רשיון נהיגה לאוטו משמחתי ורשיון מוגבל לאופנוע עד 500 סמ:"ק והבעיות לא איחרו לבוא התחלתי בבדיקות והוחלט להתחיל זריקות לתוך העין זה נשך הטיפול עד עכשיו 18 זריקות יש שיפור מה ועדייו התישתוש קיים וצריך עוד הרבה זריקות שאלתי מהסיבה לכול התיסבוכת הזו לאחר הסרת הקרקט אחרי הניתוח התגלו נוזלים בעין
השאלה היא מדוע יש נוזלים? האם עקב ניוון רשתית מזקינה או רק עקב הניתוח. כדאי לשאול את רופא העיניים שלך. ניתן להבדיל בין שני הסיבות ע״י צילום oct
שלום רב
שמי רותם, בן 34.5, וגילו לי קרטוקונוס בגיל 31 בערך (למעשה, זה היה אצלך באסף הרופא) 🙂
זה בעיקר בעין שמאל. בעין ימין המצב יותר טוב.
אני כרגע מסתדר ללא עדשות ו\או משקפיים.
אני מהנדס מחשבים, ולכן עובד שעות ארוכות מול המחשב.
האם ייתכן שהמחלה נגרמה עקב שנים של ישיבה מול המחשב?
האם ייתכן שמכיון שהמחלה התחילה להתפתח רק בגיל 30 בערך, היא גם תעצר?
אני כרגע נמנע מעדשות כי אני מפחד שזה יפריע לי מול המחשב.
תודה
רתם
לא ברורה סיבת התפתחות הקרטוקונוס , יש מספר תאוריות אף אחת לא קשורה לעבודה מול מחשב. בוודאי שהמחלה יכולה להעצר בכל שלב. כדאי לעשות מעקבים מידיי 4-6 חודשים כולל טופוגרפיות משוכללות מסוג שיינפלונג עם מכשיר כדוגמת זה שבאסף הרופא או בלינסון או סורוקה
שלום רב
לבני בן ב-12 אובחנו הצטלקויות בקרניות לפני כ-3 שנים. עד עכשיו נאמר לנו לעשות שטיפות של בעיניים באלסבון פעמיים ביום . אנחנו במעקב אצל רופא העיניים מידי 4 חדשים כאשר לאחרונה החליט הרופא עפ"י הממצאים שראה כי יש לבצע לו ניתוח SUPERFICIAL KERATECTOMY בעיין אחת.
רציתי לדעת אם ניתוח כזה הכרחי לילד בן 12 ומה הסיכונים הכרוכים בכך. כמו כן מה השכיחות של ניתוח כזה אצל ילדים ומה % ההצלחה. אודה על תשובתך בהקדם האפשרי מאחר והניתוח נקבע לו לעוד מספר ימים, תודה ויום נעים
קשה לי להבין מהמכתב מדוע יש צורך בניתוח הנ"ל, מה עומק הסרת הריקמה, ומה הסיבה להתפתחות הצלקת . אני מציע לפנות לחוות דעת נוספת טרם ביצוע הפעולה הנ"ל שבוודאי לא יעילה אם לא מטפלים בגורם לצלקת
שלום,
אני נזקק לעדשות בעיקר לצורך נהיגה בלילה. הבעיה היא ההילות הנוצרות סביב מקורות אור. שאלתי היא, האם יש דרך לסנן אותן ? אולי עדשות פולוראידיות בהירות ?
תודה !
אני לא מצוי בפרטים אלה. תוכל לברר עם אלון ברודווין האופטומטריסט שעובד איתנו במרפאת הקרטוקונוס. יש לו ניסיון רב.
אלון 052-4481882
שלום,אני בן 18 לפני גיוס ויש לי קרטוקונוס בשתי העיניים ורק בעין שמאל עשיתי קרוסלינקינג והצבא נתן לי פרופיל 64 בלי הסבר כלשהו ורציתי לדעת מה הגורם לזה והאם אני יכול לנסות להעלות פרופיל מבלי שלשרת ביחדה קרבית יפגע לי בעיינים
תודה אמיר
הפרופיל ירד על מחלת הקרטוקונוס . אם חדות הראיה שלך טובה עם משקפיים אז תנסה לעלות פרופיל. אם אתה חייב עדשות מגע זה יהיה בעייתי ביחידה קרבית בה אתה חשוף לתנאי הגיינה ירודים
שלום, כאשר שמתי לב שאני לא רואה חד בגיל מאוחר יחסית ..27 פניתי לאופטמריסט שאמר שיש לי עין שמאלית עצלה. אני בתמימותי האמנתי. הוא קבע לי בעין ימין -1 ובעין שמאל -2 שבזמנו הוא אמר שזה כדי לעזור לעין להתמקד. הסתובבתי כמה שנים עם משקפיים ובכל פעם אמרתי בחנות המשקפיים שיש לי עין עצלה ..עד שבאחת הפעמים בבדיקה האופטמריסט אמר שאין לי עין עצלה ושזה בכלל קרטוקונס בעין שמאל. משם פניתי לרופא בירושלים שאמר לי לאחר הבדיקות. שמשקפיים לא יעזרו במקרה שלי והציע לי ניתוח טבעות. אני סרבתי לעשות את הניתוח והמשכתי עם המשקפיים.
באחת הפעמים אבדו לי המשקפיים ולאחר שבועיים שלא חידשתי משקפיים המשכתי בלי משקפיים וכבר עשר שנים אני בלי משקפים ומסתדר כך. וחוץ מקושי לקורא שלטי רחוב או מספר של אוטובוס מתקרב אני מסתדר. אני רוכב על אופנוע והרבה זמן רציתי לשדרג לרשיון על רכב אבל בגלל בדיקת העינים נמנעתי. נסיתי לפני מספר שנים להתאים עדשה קשה וכבר מהתחלה סבלתי ולא הייתי מסוגל להרכיב אותה ולהשאר איתה מבלי לסבול מהרגשה של גירוי, דמע ואי נעימות כללית. אחרי יותר משבועיים של נסיון להרכיב עדשות לא עלה יפה. ויתרתי והמשכתי בלי משקפיים ובלי עדשות וכבר כמה שנים אני במצב הזה.
קראתי את מה שכתוב כאן על סוגי עדשות ועל התאמה מדוייקת ואני רוצה לפנות אליך לעזרה.
אני חייב להתאים עדשות ולשפר את הראיה שלי כדי שאוכל להוציא רשיון לרכב.
אני בקרוב הולך להיות אבא ..וכאיש משפחה אני חייב רכב.
תודה
דניאל
תחפש באזור מגוריך אופטומטריסט התעסק עם עדשות מגע לקרטוקונוס . תוכל לברר עם רופא עיניים מקומי לגבי המלצה על אופטומטריסט. התאמת העדשות היא תהליך ארוך הדורש מספר מפגשים וסבלנות רבה מצדך .
תודה, על תשובתך.
מהם העדשות הכי יעילות ונוחות לעין, אני מניח שזה קשור למבנה וצורת העין גם?
האם יש רופא שהוא גם אופטומטריסט שיכול להתאים לי עדשות?
אני גר בחולון
אם יש אופטומטריסט מומלץ אשמח לקבל המלצתך או המלצת הגולשים באתר באופן פרטי במייל fast.gapaz@gmail.com
יש עשדות איברידיות (קשה במרכז ורכה בהיקף) , מיניסקלרליות או סקלרליות
אתה יכול לפנות לשרית האופטונטריסטית אצלנו במרפאה היא מתמחה בעדשות למקרים בעיתיים . 03-5035490
שלום
שמעתי שיש עדשות קשות במרכז ורכות מסביב שהייתרון הגדול שלהם זה נוחות כללית ומניעת סבל באבק.
האם עדשות אלו לא מתאימות לסובלים מקרטוקונס כי אינם לוחצות על הקרנית או מכול סיבה אחרת.
מי היבואנים של עדשות אלו ואו המומחים בהתאמתם.
בברכה,
העדשות עשויות להיות נוחות מאוד בקרטוקונוס ולמעשה הם חלק מהעדשות המומלצות לחולים אלה. תפנה לאופטומטריסט שלך במקום מגוריך ותשאל אותו
הייתי אצל שני אופמטריסטים מומלצים מאוד, האחד אמר לי שאינו ממליץ על עדשות סקרלרליות מאחר ולדבריו גורמות לנזק לאורך זמן (לא הרחיב בנושא על אף שאלתי המפורשת) והשני אמר שכפי שידוע היום, עדשות קשות אינם טובות לקרטקונוס מאחר ובזה שהם לוחצות על הקרנית הם מגרות אותה, גורמות לצלקות וגם עשויות להגדיל את הקרטקונוס.
מי היותר צודק מבין השניים.
היתרון הגדול של עדשות סקלרליות שהן לא נוגעות בקרנית לכן הן לא יגרמו לנזק לקרנית . החיסרון שלהן הוא גודלן שגורם לרתיעה של המועמדים להרכיבן
עשיתי את המיפוי קרנית וזה התוצאה שהתקבלה. זה אומר שיש בעיה בעין או שאין?
שתי עיניים: בסקלת normalized
מבנה טופוגרפי מראה: אסטיגמציה של כ 1.5 דיופטר מסוג with the rule.
ללא עדות לקרטוקונוס
על פי תאור המלל זה תקין. בכל מקרה יש לראות את תמונת הצבע על מנת לומר זאת באופן וודאי
שמי ניקול ואני בת 21 ויש לי חשד לקרטוקונוס הפנו אותי לעשות מיפוי קרנית אבל התור רק לעוד חצי שנה מה אתה מציע לעשות?
כדאי לנסות בבית חולים או מכון אחר לשם קבלת תור מוקדם יותר אם כי זה לא מאוד דחוף
ד"ר צדוק שלום וברכה
אבחנו אצלי קרקטונוס בשני העניים בבדיקת התאמה לליזר מאז אני עושה מיפי קרנית מידי כמה חודשים בתל השומר אבל הראיה שלי לפי הרגשתי החמירה ובלילות אני כמעט ולא רואה המס שלי הוא 5 וחצי ובעין שמאל 16 הם טוענים שאני צריכה להתאים עדשות קשות ומספר טוב יותר במשקפיים אני גרה באשדוד ואני לא מכירה פה מומחה האם אתה מכיר מישבהוא שיכול לבדוק ולעזור לי להתאים מספר טוב למשקפיים שאני יוכל לראות יותר טוב ממה שאני רואה עכשיו
קרוסלינקינג נועד לעצור התקדמות הקונוס. על מנת לאבחן התקדמות יש צורך בטופוגרפיות חוזרות המדגימות פנים אחוריות של הקרנית ועובי הקרנית – אלה 2 פרמטרים המשתנים בשלב מוקדם, עליך לברר אם המכשיר שלבתל השומר מודד זאת. אפשרות אחרת לקבוע התקדמות זה על סמך התלונות שלך. אם את חשה שהארות בלילה מרוחים יותר אז סביר להניח שיש התקשמות שלא הודגמה עי המכשירים.
נשמח לעזור לך בבית חולים אסף הרופא
אני לא מכיר טופטומטריסטים באשדוד
אתמול עברתי בדיקה להתאמת לייזר לעיניים ונתגלה אצלי קרוטוקונוס סמוי קל בשתי העיניים
כרגע , נשלחתי לבדיקות חוזרות ומיפויים לבדוק לעומק מה מצבו
אני כרגע בת 32 עם מספר 3.75 בשתי העיניים , יש מצב שהקרוטוקונוס יחמיר ??? או אולי ישאר סטטי ??
סביר להניח שבגילך לא יתקדם אם כי כאשר המחלה מתחילה בגיל מתקדם אז היא גם עלולה להמשיך ולהתקדם בגיל המבוגר יותר.
כדאי להסיר עדשות מגע לשבוע ואז לחזור על טופוגרפיה על מנת לאשש את האבחנה.
רציתי לשאול האם ידוע לך על רופא עיניים טוב המומחה לקרוטוקונוס בקופת חולים מכבי?
תודה רבה
תבררי על רופא עיניים מומחה קרנית שעובד עם מכבי באזור מגורייך . כולם ממש טובים
תודה רבה וחג שמח!!!!
הבעיתיות בהשתלה חלקית נובעת מרפיון התפרים מוקדם יותר בהשוואה להשתלה בעובי מלא לכן על המנתח למתוח יותר את התפרים בהשוואה למה שהוא עושה בניתוח רגיל
מאחר ומשאירים את האנדותל שלך אז תאורטית השתל הוא עד סוף ימך
IEK זה בדיוק כמו השתלה בעובי מלא אך יותר הייטק . אין יתרון ברור
אין שיטות חדשות ועדיין השתלה חלקית היא הטובה ביותר
לגבי מנתחים תברר עם הרופא שלך .
הניתוח כרוך באישפוז של 0-1 ימים
שלום, בעבר שאלתי אותך על סוגי השיטות השונות להשתלת קרנית והמלצת לי, ברוב טובך, על השתלה חלקית: א)רשמת שתהליך ההחלמה בהשתלה באופן חלקי בעייתי, מה הבעיה? האם תאי האנדותל בשיטה זאת לא נהרסים אחרי 15 שנה? לא זקוקים בשיטה זאת להשתלה נוספת בעתיד? ב) יש מידע נוסף ומתקדם על ההצלחה בהשתלה עם חתך בלייזר IEK? (הצלקת, מס' התפרים הנמוך, צורת החתך, החלמה, עמידות במשך הזמן…). ג)האם יש שיטה חדשה? האם המלצתך היא עדיין להשתלה חלקית תחילה? ד) אני תושב מבשרת ציון ומעדיף רופא באיזור ירושלים, האם כבודו יכול להמליץ לי על רופא המבצע השתלה חלקית באיזור ירושלים? אם אין, אז באיזור המרכז. ה)איזה מהניתוחים כרוך באישפוז? תודה.
היום עברתי בדיקת עיניים ואובחן אצלי שיש לי קרטוקונוס בעין ימין במצב חמור ועין שמאל פחות גרוע.
האם יש ניתוח שגורם לבעיה להיפתר? והאם יש סיכונים לניתוח ומהן?
אין ניתוח שירפא אותך אולם יש אפשרות לחיות טוב עם המחלה. יש להתאים עדשת מגע ו/או משקפיים על מנת לראות טוב . אם הקרטוקונוס הולך ומתקדם ניתן לבצע טיפול קרוסלינקינג לעצירת ההתקדמות. הטיפול לא נועד לרפא או להוריד את העיוות בקרנית אלא הטיפול נועד לעצור את המשך ההחמרה . הטיפול עוזר ב 90% מהמנותחים ויש 1-4% סיבוכים בינהם עכירות בקרנית זיהום בקרנית וירידה בראיה שלא ניתן לתקנה עם משקפיים או עדשות . לא כדאי לעשות טיפולים של לייזר+ קרוסלינקינג או טבעות + קרוסלינקינג כל עוד לא ניסית עדשות מגע מאחר וטיפולים אלה נועדו לאפשר להרכיב עדשות נוח ולא להסרת עדשות
קרטוקונוס בדרכ מתקדם עד גיל 30-35. אך יתכן וימשיך להתקדם גם אחר כך.
כל ניתוח עלול לגרום לנזק בלתי הפיך אך הסיכוי לכך קטן. עיקר הבעיה היא בסיבוכים שציינתי במייל הקודם
תודה רבה על התשובה. יש לי שתי שאלות נוספות:
1. בחמש שנים האחרונות אשתי מרכיבה משקפיים בלבד ובשתי בדיקות אופטומטריסטים נקבע כי המספר לא השתנה. האם זה אומר שהקרטוקונוס הגיע למקסימום או שיש סיכוי שבעתיד הוא יחמיר פתאום?
2. לגבי השתלת העדשות – האם הסיבוכים האפשריים שהזכרת עלולים לגרום לנזק בלתי הפיך לעין ולראיה?
תודה רבה
על מנת לקבוע אם יש התקדמות בקרטוקונוס יש צורך לברר מה היו מספרי המשקפיים/עדשות שנבדקו עי האופטומטריסט בשנים האחרונות או לבצע מדידות חוזרות של הקרניות מידיי 4-6 חודשים (שבוע ללא הרכבת עדשות מגע) לפחות 3 פעמים. רק כך ניתן לקבוע אם הייתה התקדמות. חייבים להקפיד על שבוע ללא עדשות לפני הבדיקות מאחר ועצם הרכבת העדשה מעוותת את הקרנית ועושה תמונה דמויית קונוס
ניתן להשתיל עדשה תוך עינית אך יש לזכור שלניתוח הנ"ל סיבוכים כמו קטרקט (ואז צריך להוציא העדשה ולעשות ניתוח קטרקט), פגיעה בקרנית (באתר ה FDA רשות התרופות האמריקאית מציינים עד 50% איבוד תאי אנדותל הקרנית ב 20 שנה , שזה המון), תהליך דלקתי בתוך העין, או תהליך זיהומי בתוך העין
יציעו לה גם לייזר לשיוף הקרנית והורדת חלק ממספר המשקפיים ואחכ קרוסלינקינג – לא רעיון טוב מאחר ומחלישים את הקרנית עי הלייזר ואחכ מנסים לחזקה עי קרוסינקינג אך הטיפו בקרוסלינקינג לא עוזק ב 100% מהמטופלים אלא רק ב 90% מהמטופלים כלומר אם הטיפול א יעזור אצלה אז הקונוס יתקדם מהר מאוד