
ירוד (קטרקט)
הקדמה
ירוד (קטרקט) הוא עכירות של העדשה הנמצאת בתוך העין. באופן רגיל העדשה היא שקופה. היא ממקדת את קרני האור על הרשתית, המהווה אותו חלק של העין המאפשר לנו ראייה של צורות, צבעים ואור. עם הזמן הירוד גורם לטשטוש או החלשת הראייה. עינייך עלולות להפוך רגישות לאור או לסנוור. תיתכן ירידה באבחנת צבעים.
- בעולם המערבי ירוד הוא הגורם העיקרי לבעיות ראייה הניתנות לטיפול.
- אצל שישה מתוך עשרה אנשים מעל גיל 60 קיים ירוד בדרגה מסוימת או מסוג כלשהו. בגיל 80 היחס הזה הוא שמונה מתוך עשרה אנשים.
- ביותר מ- 95% מהמקרים הניתוח עובר בהצלחה.
- במקרים מסוימים הירוד אינו גורם בעיות ראייה.
- ברוב המקרים אין חובה בהרחקה ניתוחית של הירוד.
מהו ירוד?
ירוד הנו שינוי הגורם לעכירות העדשה השקופה באופן נורמלי. ירוד מתהווה עם הגיל, אם כי הוא יכול להופיע כבר בלידה (ירוד מולד), בעקבות חבלה או כתוצאה מסוכרת. גם מחלות אחרות יכולות להגדיל את הסיכון להופעת ירוד.
כאשר הירוד נעשה סמיך, הראייה מיטשטשת, יתכן סנוור, איבוד של ראיית צבעים (במיוחד גוונים של כחול), קוצר ראייה מתקדם וראייה כפולה.
הירוד אצל מבוגרים
הסוג השכיח ביותר של הירוד הוא ירוד גרעיני המתפתח במרכז (גרעין) העדשה. להרבה אנשים מעל גיל 60 דרגות קלות של ירוד גרעיני. כאשר הירוד מחמיר, מתפתח "קוצר ראייה". מצב זה מכונה לפעמים "הראייה השניה", משום שאנשים מבוגרים יכולים שוב לקרוא ללא משקפיים.
הסוג השני השכיח מאד הוא הירוד הקליפתי, שכן הוא חיצוני, בקליפת העדשה. שני סוגים אלה, הירוד הגרעיני והירוד הקליפתי, שכיחים יוצר אצל אנשים מבוגרים. הסוג השלישי מבחינת השכיחות הוא הירוד התת-קופסיתי האחורי הממוקם בחלקה האחורי של העדשה. סוג זה שכיח יותר אצל אנשים צעירים יותר, אם כי כל סוג של ירוד יכול להופיע בכל קבוצת גיל.
הירוד אצל ילדים
ירוד אצל ילדים יכול להיות מולד או להופיע בשנים הראשונות לחייהם. לעיתים קרובות קיים סיפור משפחתי של ירוד המופיע בגיל צעיר, פציעה קודמת של העין או אדמת של האם בשליש הראשון של ההיריון.
אם הילד אינו רואה ברור או אינו משתמש בשתי עיניו באופן שווה בשנים הראשונות לחייו, עלול להיווצר מצב של "עין עצלה" (אמבליופיה). אם לילד ירוד סמיך, יכול להיווצר צורך בהרחקתו בחודשים הראשונים לחיים, כדי למנוע אמבליופיה (עין עצלה). ילדים צעירים עם ירוד חייבים להיבדק על ידי רופא עיניים מומחה.
גורמי סיכון היכולים לגרום ירוד
ירוד שכיח יותר באנשים עם המצבים האלה:
- מבוגרים
- סיפור משפחתי של ירוד בגיל צעיר
- סוכרת
- חבלה בעין
- עישון
- תזונה לקויה
- טיפול בסטרואידים
- שתיה מוגזמת של משקאות אלכוהוליים
- חשיפה לרמות גבוהות של קרינה על-סגולית
איך מאבחנים ירוד?
רופא העיניים יכול לאבחן ירוד בעזרת מנורת סדק. הבדיקה בעזרת מנורת סדק עוזרת לאבחן ירוד וכן בעיות אחרות בעין.
אי אפשר למנוע ירוד. אין גם כל טיפול יעיל נגד ירוד מלבד טיפול ניתוחי. עם זאת, בשיטות הבאות ניתן לדחות את הופעתו או להאט את התפתחותו:
- הימנעות מחשיפה רבה לקרניים על-סגוליות (אור שמש). חבישת כובע רחב שוליים.
- הרכבת משקפי שמש המסננים קרניים על-סגוליות.
- הקפדה על ערכי סוכר תקינים בדם במקרה של סכרת.
- אכילה נכונה.
- הימנעות מעישון ומשתייה מופרזת של אלכוהול.
מתי יש צורך בניתוח?
ברוב המקרים של ירוד אין צורך בטיפול ניתוחי. באופן כללי, אם ההפרעה בראייה אינה משפיעה לרעה על הפעילות הרגילה של האדם, הניתוח מיותר.
אין צורך בניתוח גם באותם המקרים שבהם שינוי של משקפיים מאפשר לך ראייה מספיק טובה לביצוע הפעילויות החשובות לך.
לעיתים נדירות הירוד יכול להיות כה סמיך, שרופא העיניים לא יוכל לראות את קרקעית העין. ירוד עלול לגרום גם ברקית (גלאוקומה). במקרים אלה, יתכן והניתוח יהיה הכרחי.
הסכנות של הניתוח
ניתוח הסרת ירוד מצליח ב- 97% מהמקרים. בכשלושה אחוז של המנותחים יתכנו סיבוכים כגון צניחת עפעף, בצקת קרנית, קרע של הקרום האחורי של העדשה, היפרדות רשתית, זיהום או בצקת בחלקים האחוריים של העין, דימום תוך עיני ומנח לא תקין של העדשה המושתלת ובמקרים נדירים איבוד ראיה.
סיבוכים אלה ניתנים בדרך כלל לטיפול בהצלחה. עם זאת, גם בניתוח הסרת ירוד ללא סיבוך, קיים סיכוי של כ- 1-2% שהראייה אחרי הניתוח תהיה פחות טובה מאשר קודם לניתוח.
כמו בכל מקרה של ניתוח, חשוב לשוחח על סיכונים אלה עם הרופא שלך.
התועלת של הניתוח
ניתוח ירוד יכול לשפר את איכות החיים. בנוסף לשיפור הראייה, היתרונות של הניתוח כוללים:
- יותר עצמאות וביטחון עצמי מוגבר
- ראיית צבעים משופרת ותפיסת עומק טובה יותר.
- יכולת טובה יותר לקרוא אותיות קטנות
- יכולת משופרת בנהיגה והליכה
- יכולת משופרת בביצוע הפעילויות היומיומיות
- תלות פחותה במשקפיים
- פחות סנוור
ההכנות לקראת ניתוח ירוד
במהלך ניתוח ירוד, תורחק העדשה הטבעית של עינך ותושתל עדשה מלאכותית. לפני הניתוח תעבור בדיקת עיניים מקיפה, מדידת העין (ביומטריה) לקביעת עוצמת העדשה שתושתל ובדיקה גופנית כללית.
בדיקת עיניים מקיפה
רופא העיניים שלך יבצע בדיקת עיניים שלמה. בבדיקה זו ירחיבו את אישוניך, כדי לבדוק האם קיימות סיבות אחרות העלולות להשפיע לרעה על ראייתך.
אם מתגלות סיבות כאלה, ראייתך עדיין יכולה להשתפר בעקבות ניתוח ירוד, אך השיפור עלול להיות חלקי.
ניוון כתמי (AMD): איבוד של תאים ייחודיים במרכז הרשתית הקשור לגיל. תאים אלה הם המאפשרים חדות ראייה טובה.
מחלת רשתית סוכרתית: פגמים בכלי דם במדור האחורי של העין.
ברקית (גלאוקומה): נזק לעצב הראייה, בעיקר בשל לחץ תוך עיני מוגבר.
היפרדות הרשתית: ניתוק הרשתית מהשכבות הנמצאות מתחתיה.
מדידת כוח התשבורת של העדשה התוך-עינית (IOL)
אם הוחלט על ניתוח, תיעשה מדידה מיוחדת (ביומטריה) שתקבע מהו כוח התשבורת הדרוש לעדשה התוך-עינית המלאכותית (IOL) לאחר הסרת העדשה הטבעית. העדשה המלאכותית (IOL) מחליפה את כוח התשבורת של העדשה הטבעית. לאחר הניתוח הצורך במשקפיים יפחת.
בדיקה רפואית
חשוב כי תודיע/י לרופא הכללי שלך, כי את/ה עומד/ת לעבור ניתוח ירוד. ייתכן ורופא העיניים והרופא הכללי יבקשו את הבדיקות הבאות:
- בדיקה גופנית
- בדיקות דם
- אק"ג
לקראת הניתוח
אם את/ה לוקח/ת תרופות לדילול דם, יש לשאול את הרופא אם צריך להפסיק את הנטילה לפני הניתוח.
אם הנך סובל/ת מסכרת, יש לוודא עם הרופא שלך אם צריך לשנות את מינון התרופות יום לפני הניתוח או ביום הניתוח עצמו. אם את/ה מטפטף/מטפטפת טיפות עיניים, בדרך כלל ניתן להמשיך בכך כרגיל עד למועד הניתוח.
אין צורך בצום לפני הניתוח. אם באופן רגיל אתה נוטל תרופות בזמן זה, יש להתייעץ עם הרופא אם חייבים לקחת אותן באותו יום.
היכן מתבצע ניתוח הירוד
רוב רובם של ניתוחי ירוד מתבצעים באופן אמבולטורי, במרפאות יום של בתי החולים או במוקדים כירורגיים. עליך להגיע לבית החולים כשעה לפני מועד הניתוח להשלמת הסידורים המנהלתיים ולהרחבת האישון בעין המנותחת. עליך להביא את תוצאות הבדיקות הרפואיות.
הפעולות הטרום-נתוחיות
המנתח ינקה את פניך, את העפעפיים ואת העין עצמה להבטחת שדה ניתוח סטרילי. אין צורך שתדאג כיצד להשאיר את עינייך פקוחות. מכשיר קטן המוחזק בין העפעפיים דואג שעינייך לא תיסגרנה.
חומר אלחוש מקומי גורם לחוסר תחושה בעין, כך שאינך מרגיש כמעט כל כאב ונמנעות תנועות עיניים תוך כדי הניתוח. מאחר ותהיה ער אך רגוע, המנתח יבקש ממך לא לדבר ולא להזיז את ראשך תוך כדי הניתוח.
קיימים שני סוגים של ניתוח ירוד:
- המסת העדשה
- הרחקת עדשה ללא קופסית עם עקירת הגרעין
המנתח עושה חתך קטן בקרנית להרחקת הירוד, תוך שימוש במיקרוסקופ ניתוח להגדלת התמונה של העין.
העדשה התוך-עינית המלאכותית (IOL) מוחדרת לשק העדשה הטבעית לאחר הרחקת תוכנו.
מהלך ניתוח ירוד
המסת העדשה
בהמסת העדשה (הרחקתה לאחר ריסוקה), העדשה מורחקת מהעין דרך פתח זעיר שרוחבו קטן מ- 2.5 מ"מ.
הרחקת העדשה ללא קופסית עם עקירת הגרעין
בהרחקת העדשה ללא קופסית עם עקירת הגרעין, מרחיקים את העדשה מבלי לשבור אותה תחילה. לשם כך, דרוש חתך גדול יותר מאשר בניתוח המסת העדשה.
החדרת העדשה התוך-עינית המלאכותית
בשני סוגי הניתוח נעשה מאמץ לשמר את החלק האחורי של קופסית העדשה (או כיס העדשה) במקומו ולהשתמש בו לתמיכה של השתל התוך עיני של העדשה המלאכותית. קוטרו של שתל זה הוא כ- 6 מ"מ. החומר ממנו עשויה עדשה זו הוא חומר רך (סיליקון או אקריל) או חומר קשיח בדומה לחומר ממנו עושים עדשות מגע קשיחות.
עדשות שעשויות מחומר רך מתקפלות ולכן מצריכות פתח החדרה קטן יותר בהשוואה לעדשות הקשיחות. העדשה המלאכותית מוחדרת דרך אותו פתח ששימש להרחקת העדשה הטבעית. העדשה המלאכותית מושתלת בדרך כלל מאחורי הקשתית, באותה עמדה של העדשה הטבעית.
למה ניתן לצפות לאחר הניתוח
לאחר שהייה קצרה בחדר ההתאוששות, תעזוב את המרפאה או את בית החולים. אל תנהג מייד אחרי הניתוח. דאג שמלווה ייקח אותך לביתך.
הרופא ירשום לך טיפות אנטיביוטיות ותרופות נוגדות דלקת. חשוב שתבין בדיוק איך לטפטף את הטיפות לאחר הניתוח.
במהלך השבוע הראשון לאחר הניתוח תעבור בדיקת עיניים. לבדיקה זו יש להביא את כל התרופות ואת הוראות הנטילה שלהן.
ניתוח הירוד מגביר את הסיכון של הפרדות הרשתית. אם מופיע אצלך אחד מהתסמינים הבאים, עליך להודיע מיד לרופא:
- ירידה בחדות הראייה
- כאב בעין
- אודם מוגבר
- הבזקי אור
- נקודות שחורות בשדה הראייה
- תסמינים חריגים כלשהם
הפעילות לאחר הניתוח
תוכל לחזור לחלק מהפעילויות הרגילות תוך יום או יומיים לאחר הניתוח. תוכל להתקלח, אך עליך להיזהר שמים לא יחדרו לעיניים. עליך להימנע מפעילות העלולה לגרום לטראומה לעין במשך חודש מהניתוח. אין הגבלה בקריאה צפייה בטלוויזיה ועבודה מול מחשב. מותר לבשל ומותר להתכופף.
במהלך החודש הראשון יש להגן על העין מפני פציעה על ידי משקפי שמש, משקפי ראייה או מגן עין. תחושת גוף זר או גרד שכיחים במשך כחודש לאחר הניתוח.
ההחלמה
יכולים לעבור מספר ימים עד מספר שבועות עד שראייתך תחזור להיות צלולה. בתחילה הראיה מעט מעורפלת ורואים בגוון ורוד. ייתכן שתזדקק למשקפיים לראייה מקרוב ו/או מרחוק. המרשם למשקפיים ניתן בדרך כלל מספר שבועות לאחר הניתוח. הרכבת המשקפיים הישנים לא תזיק לעין שנותחה, אך בדרך כלל מספר המשקפיים משתנה בעקבות הניתוח. ייתכן שלא תראה בבירור בעין המנותחת עד לקבלת המשקפיים החדשים. אם העדשות במשקפייך הישנים גורמות לראייה מטושטשת, בקש מהאופטומטריסט שלך להחליף אותן בעדשה ללא מספר.
במקרה שקיים ירוד בשתי העיניים, הניתוח של העין השנייה יכול להיעשות לאחר שהושגה תוצאה טובה בעין שנותחה. לא נהוג לנתח שתי העיניים באותו הזמן בשל הסיכון הקטן של זיהום העלול להתפתח בשתי העיניים.
האם יהיה צורך במשקפיים?
ברוב המקרים לאחר ניתוח הסרת ירוד יהיה צורך להרכיב משקפיים.
פתיחת הקופסית על ידי קרני לייזר
בכ- 20 עד 50% מהמנותחים להסרת ירוד, הקופסית התומכת בעדשה התוך עינית המלאכותית תעכיר עם הזמן. דבר זה אינו נחשב סיבוך, אלא התרחשות שנגרמת על ידי תהליכי הריפוי וההזדקנות של הקופסית.
תופעה זו מופיעה בדרך כלל כעבור מספר שבועות מהניתוח. ייתכן שראייתך תהפוך פחות צלולה מאשר זמן קצר לאחר הניתוח. אם דבר זה קורה, הרופא יכול לפתוח את הקופסית בעזרת קרני לייזר כדי ליצור מעבר חופשי של קרני אור על מנת לאפשר ראייה צלולה.
פתיחת הקופסית על ידי קרני לייזר יכולה להתבצע בסמוך להופעת הבעיה. בדרך כלל אין מבצעים פעולה זו מיד לאחר ניתוח הירוד. השארת הקופסית במקומה יכולה למנוע כמה מסיבוכי הניתוח, כגון היפרדות הרשתית.
אם חיתוך הקופסית נדרש לאחר הניתוח, רופא העיניים יזכיר לך את התסמינים של היפרדות הרשתית, שכוללים:
- הבזקי אור
- שינוי או הגברה של נקודות שחורות ("זבובים")
- וילון או מיסוך של שדה הראייה
- הפחתת חדות הראיה
סיכום
- ירוד הוא מצב של עכירות עדשת העין. כתוצאה מכך עלולה הראייה להיות מטושטשת. תיתכן רגישות לאור וירידה בראיית צבעים.
- האור חודר לעין דרך הקרנית, האישון והעדשה ומתמקד על הרשתית. אם העדשה עכורה בשל ירוד, הדבר משפיע על כושר הראייה.
אם ההרעה בראייה אינה מפריעה בפעילות היומיום שלך, ניתן לוותר על הניתוח. ייתכן שהחלפת המשקפיים תפתור את הבעיה.
- אין דרך למנוע את היווצרות הירוד, אך ניתן לאחר את הופעתו ולהאט את התפתחותו על ידי הימנעות מחשיפה לקרניים על-סגוליות ועל ידי הקפדה על אורך חיים בריא.
- ניתוח הירוד מוכתר בהצלחה במעל ל- 97 אחוז של המקרים. לפני הניתוח יבדוק הרופא ביסודיות את עינייך כדי לגלות אם קיימות בעיות אחרות המשפיעות על ראייתך.
- בעת הניתוח עושים חתך קטן בעין ודרכו מורחקת העדשה הטבעית, תוך השארת הקופסית של העדשה הטבעית. עדשה תוך-עינית מלאכותית (IOL) חדשה וצלולה מושתלת במקומה. תוכל לעזוב את בית החולים או את המרפאה בה מתבצע הניתוח בו ביום, אך יש צורך במלווה שיסיע אותך הביתה.
- יש להקפיד לבצע את כל הוראות הרופא לגבי שימוש בטיפות העיניים ונטילת תרופות אחרות. אחרי מנוחה של ימים אחדים תוכל לחזור בהדרגה לפעילות רגילה. הימנע מרמת משאות כבדים וממאמצים גופניים למשך חודש או על פי הוראות הרופא שלך.
שאלות שכיחות
האם הירוד דומה לגידול סרטני שיש להסיר?
הירוד אינו דומה בשום אופן לגידול סרטני. צריך להסיר אותו אך ורק אם הירידה בכושר הראייה פוגעת בפעילות היומיומית הרגילה. אם אתה עדיין יכול לנהוג ותפקד כרגיל ואינך מוטרד מסינוור, אינך צריך לעבור ניתוח.
האם הירוד הוא קרום או כיסוי שצריך לקלף מעל פני העין?
לא. ירוד הוא עכירות של העדשה בתוך העין. בניתוח מסירים את העדשה במקרה שהירוד מפריע לאורח החיים שלך.
אם יש לי ירוד מוקדם, שבכל מקרה יהיה צורך להסיר אותו בהמשך, האם כדאי לי להקדים את הניתוח?
אין סיבה להסיר ירוד בטרם הוא גורם בעיות ראייה. היות והניתוח קשור בשיעור אמנם קטן, אך ממשי, של סיבוכים, מוצדק לבצע את הניתוח אך ורק כאשר הירוד גורם לבעיות ראייה, המפריעות לך בפעילותך היומיומית.
האם אחרי הניתוח יהיה עלי להרכיב משקפיים?
לאחר ניתוח הסרת ירוד רוב האנשים נזקקים למשקפיים להשגת ראייה מושלמת.
האם הירוד מוסר על ידי קרני לייזר?
ניתן להסיר את הירוד בעזרת מכשיר ריסוק הפועל בתדר על-קול המפורר וממיס את הירוד ומרחיק אותו מהעין. מכשיר הלייזר משמש רק לשלבים קצרים מאוד של הניתוח שניתן לעשותם גם באופן ידני.
מתי אוכל לחזור לעבודה?
לפעמים אפשר לחזור לעבודה כבר למחרת הניתוח, אך מוטב לתכנן מנוחה של יומיים-שלושה לפני חזרה לעבודה. בדרך כלל תוכל לחזור לפעילות רגילה, אך עליך להימנע מפעילות גופנית מאומצת וכן להיזהר מכל חבלה בעין במשך חודש אחד לאחר הניתוח.
לאחר ניתוח מוצלח של עין אחת, האם צריך להסיר את הירוד גם מהעין השנייה?
ייתכן ורצוי לבצע ניתוח גם של העין השנייה, במידה שישנה הפרעה בראייה המפריעה לך בפעילות היומיום או בפעילויות בהן אתה אוהב לעסוק. האנשים מתפקדים בדרך כלל יותר טוב כשהראייה שלהם טובה בשתי העיניים.
האם ירוד יכול לחזור?
הירוד לא יחזור, אך עם הזמן הקופסית עלולה להפוך עכורה ולהפריע בראייה. ניתן לחתוך את הקופסית בעזרת לייזר, ופעולה זו מבוצעת באופן אמבולטורי ואינה קשורה בדרך כלל בכאב.
האם אוכל לנהוג?
תוכל לחזור לנהוג אם חדות הראייה באחת העיניים טובה מ 6/12 .
האם אוכל לחזור לפעילות מינית?
תוכל לחזור לפעילות מינית מתונה כעבור שלושה שבועות.
האם אוכל לעשות התעמלות או ריצת בוקר?
תוכל לחזור לכל הפעילויות האלה בהדרגה.
האם מותר לי לצעוד למרחקים ארוכים או ללכת על הליכון?
כן, מותר לעשות זאת למחרת הניתוח.
האם מותר לי לשחות?
מותר להתחיל מחדש בשחייה כחודש לאחר הניתוח, אבל רק בתנאי שתשתמש במשקפי שחייה.
האם מותר להתכופף או לטפל בגינה?
תוכל להתכופף ולטפל בגינה לאחר הניתוח.
האם מותר לקחת לאחר הניתוח אספירין או תרופות לדילול דם?
בדרך כלל ניתן לחדש את הטיפול בתרופות אלה לאחר הניתוח. כדאי לך להתייעץ ברופא שלך.
האם מותר להשתמש בדמעות מלאכותיות?
אם השתמשת בדמעות מלאכותיות לפני הניתוח, תוכל לחזור להשתמש בהן, אבל עליך להצטייד בבקבוק חדש.
האם מותר לטפטף סוגי טיפות עיניים שונים האחד אחרי השני?
עליך להמתין לפחות 5 דקות בין סוגי הטיפות השונים. לעתים תיתכן הרגשת צריבה.
האם אוכל להשתמש באיפור לעיניים ולפנים?
אחרי השבוע הראשון ניתן להשתמש בשכבה לא עבה של צבע לצלליות בעיניים, אך להימנע משימוש במסקרה ובעפרון עיניים במשך מספר שבועות.
האם אוכל לחפוף את הראש וללכת לספר?
כן, מותר לך לחפוף את הראש וללכת לספר, אך עליך להשתדל שמים לא ייכנסו ישירות לעיניים במשך שלושה שבועות.
האם מותר לי ללכת לרופא שיניים?
כן, אך עליך להגן על העיניים בעזרת משקפיים או מגן עין.
האם מותר לי לרחוץ את העפעפיים?
כן, אבל עליך להימנע מיצירת לחץ על העין.
מה עלי לעשות כאשר העין מגורה?
ניתן להשתמש בדמעות מלאכותיות מבקבוקון חדש להרגעת העין, אך אם העין כואבת או הגירוי נמשך, עליך לפנות לרופא.
תגובות
בעלי שנתיים אחרי ניתוח קטרקט לאחרונה טושטשה הראיה ובבבדיקה נאמר כי צריך לעבור טיפול בעיניים, קראתי באתר שלך שיש לפתוח קופסית. האם אחרי טיפול זה יש סיכונים (מקבל טיפול לדילול דם אליקוויס)?
בעלי אמור לעבור טיפול בקופסית העין היום שנתיים לאחר ניתוח קטרקט.. האם יש סיכון בטיפול זה? גם לוקח אלקוויס לדילול דם
בתודה
דליה
שלום אני לוברבום בת 25הייתי היום אצל רופא עיניים שהוא הסביר לי את מה שדוקטור גרייפנר אמר ולא הבנתי מה זה אומר מה שעוד לא ברור לי זה המילה הדגשה של שכבות גרעיני העדשה אני יודעת שהעדשה היא בתוך העין אבל רציתי לדעת איך זה יכול להיות כזה בעיה מלידה כשנולדתי פגית ואז הם אמרו בשערי צדק שעוד לא היה חורים ברשתית פתאום נהיה פה דברים התור שהיה לי אצל הרופא היה לפני החגים.
2 אני מטופלת כרגע בהדסה עין כרם ואני חושבת שהם לא יודעים את העבר שלי האם זה יקרה משהו שאני עביר לשם את התיק בעבר הייתי מטופלת בשערי צדק מחכה על תשובה!!!!!!!!!
לא ברורה לי הפניה. אני מציע שתגשי לשערי צדק לבדיקת עיניים
אני בת 25 נשואה אני סובלת מקוצר ראיה גבוה הרופא שהייתי אצלו בזמן האחחרון כתב: קרקעית העין קעור אנומלי בדסקה רקע פגות 650 גרם הדגשה בשכבת גרעיני העדשה האם אני צריכה למהר לתור לרופא עיניים (אני מטופלת בהדסה כרגע….) מחכה לתשובה במייל
ראי תשובה לשאלה הקודמת שלך
אני בת 25 נשואה הרופא שהייתי בפעם האחרונה רשם לי: ניסטגמוס עדין מולד, רקע פגות 650 גרם דו צדדי פוביאלי הדגשה בשכבת גרעיני העדשה קרקעית העין קעור אנומלי בדסקה רציתי לדעת אם אני יכולה לחכות לרופא בעוד חודש ושבועיים (אני כרגע מטופלת בהדסה עין כרם אצל נויראופתלמולוג) או שזה משהו שזה דחוף מחכה לתשובה במייל………
סביר להניח שהפעיה ברשתית אינה חדשה ודורשת מעקב. לגבי הקיעור בדיסקה יתכן ומבנה ויתכן על רקע מחלה אחרת כמו לחץ תוך עיני הפוגע בסיבי עצב הראיה . להערכתי על פי מה שציינת ניתן להמתין לבדיקה בעוד 6 שבועות
אני בת 56 עברתי ניתוח קטרט בעין שמאל. אני רואה חד בעין שמאל אבל הכתמים החומים שהיו לפני הניתוח התרבו אחרי הניתוח. אני רואה מרחוק בעין שמאל שנותחה חד. בעין ימנית לעומת זאת קצת פחות. שניהם מאזנים אחד את השני. הלכתי לאופטיקאי כדי לבקש משקפים לעין ימין. הוא אמר שאני אעשה ניתוח בעין ימין ואחרי זה אחזור לקנות. לקחתי את המשקפים הקודמות שלי הורדתי את עדשה שמאל. פשוט אני רואה מבולגן זה עושה כאבי ראש. כשאני מכסה ביד את עין שמאל, אני רואה בסדר במשקפים. מה עלי לעשות ?
הכתמים הכהים הם הג'ל שבוך העין ששט . אין מה להציע. את תתרגלי וזה יפסיק להפריע. לגבי העין הימנית: אני לא יודע מה מספר המשקפיים מימין וכמה קטרקט יש לכן לא ניתן לענות
פרופ דוד צדוק שלום רב
אני בן 72 אחרי ניתוח ירוד כ-6 שבועות בניסיון להתאים משקפיים התברר והעדשה לא במקומה
במצב חריג על כן האופטימטריס לא מצליח לקבל פוקוס ולהתאים משקפיים ברור שאני רואה מבקושי
האם ניתן לבצע ניתוח חוזר ומה הסיכון
בתודה מראש
אם העדשה סוטה ממקומה אז ניתן לתקן בניתוח נוסף
שלום רב ד"ר צדוק
לאחר15 שנים של ניתוח קטרק במידה והעדשה שוב נהית עכורה ומחייב ניתוח האם אפשר לעשות את הניתוח בלייזר ובלי תפרים בדיוק באותם התנאים כמו הניתוח הראשון או:
זה כבר סיפור אחר כלומר יותר מורכב .והחלמה קשה יותר. ואי אפשר שוב בלייזר עם סיכונים גדולים יותר.
החלפת עדשה זה ניתוח הרבה יותר מורכב. יש מספר גישות לניתוח זה תלוי במיומנות המנתח :
הוצאת העדשה והכנסת עדשה לחלק הקידמי של העין
הוצאת עדשה והשתלת עדשה הנתפסת על הקשתית
הוצאת העדשה ותפירת עדשה לקשתית כאשר העדשה בחלק האחורי של העין
הוצאת העדשה ותפירת עדשה אחורית ללובן של העין או תפיסתה ללובן העין ללא תפרים
בהצלחה
האם כדאי לא להיכנס לטיפול בTAMSULOSIN לקראת אפשרות של ניתוח קטרקט. אני ראיתי שאם כבר משתמשים אין טעם להפסיק- אבל יתכן שלא כדאי להתחיל??
אם אין לך קטרקט הדורש ניתוח אז תתחיל טיפול בטמזוליזין והמנתח כבר יסתדר עם הבעיתיות של הניתוח
תודה רבה על העמוד הזה! מצאתי גם תשובה לשאלה שלי לגבי השימוש בTAMSULOSIN- שמותר להשתמש בו. (אני פשוט אמור להתחיל שמוש בה ומתכנן לעשות ניתוח קטרקט בחודשים הקרובים)
כל הכבוד לך
עברתי ניתוח קטרקט לפני שבועיים. הראיה תקינה לאחר הניתוח אבל העפעף צנח. האם זה כתוצאה מהיובש בעין או כתוצאה מהניתוח ומה ניתן לעשות על מנת לשפר זאת
אחד הסיבוכים , אם אפשר לקרוא לזה סיבוך, בניתוחי עיניים הוא צניחת עפעף וזה גם מצויין בטופס ההסכמה. הסיבה העיקרית לצניחת העפעף נעוצה במפסק העפעפיים בו משתמשים במהלך הניתוח, סיבות נוספות הן טיפות הסטרואידים בהן משתמשים לאחר הניתוח וכמובן עקב האי נוחות מהחתך הניתוחי הזעיר . ברוב המקרים לאורך זמן יהיה שיפור במנח העפעף אם כי בחלק מהמקרים תשאר צניחת עפעף במידה מסויימת
םרום' צדוק שלום,
עברתי לפני שבועיים ניתוח הסרת ירוד בעין שמאל, כרגע הכל נראה תקין.
עין ימין שלי היא עין אצלה והרופא אמר שאזדקק לניתוח הסרת קטרקט בחודש יוני.
האמת שקראתי שקימת בעיה מסוימת בהסרת קטרקט בעין עצלה ואני אהיה השנה\בת 70
האם לעשות את הניתוח ומה עלול לקרות??
אין מגבלה מניתוח בעין עצלה. תעשי ותהני משיפור מסויים בראיה בעין זו
חיה שלום
מצטער על האיחור במענה לשאלתך אך משום מה השאלה נעלמה מעיניי
אין כל מניעה מניתוח קטרקט גם בעין עצלה כל זמן שאת מבינה שהשיפור בראיה יהיה מוגבל למה שראית לפני כ 10 שנים . הגיל אינו פקטור בניתוחי קטרקט
םרום' צדוק שלום,
עברתי לפני שבועיים ניתוח הסרת ירוד בעין שמאל, כרגע הכל נראה תקין.
עין ימין שלי היא עין אצלה והרופא אמר שאזדקק לניתוח הסרת קטרקט בחודש יוני.
האמת שקראתי שקימת בעיה מסוימת בהסרת קטרקט בעין עצלה ואני אהיה השנה\בת 70
האם לעשות את הניתוח ומה עלול לקרות??
אין כל מניעה מניתוח קטרקט ובכל גיל
שלום פרופ' דוד צדוק!
האם צריך להפסיק ליטול את התרופה דואודרט (לטיפול בערמונית מוגדלת) לפני נתוח קטרקט?
אם כן, כמה זמן לפני הניתוח?
גיורא
אין צורך להפסיק טיפול
לכבוד פרופ' דוד צדוק
שלום,
עברתי ניתוח קטרקט לפני כתשעה חודשים, לצערי התחלתי לראות נקודות שחורות והבזקי אור
בחודשים האחרונים יש ירידה בחדות הראיה ומדי פעם רעידות בעפעף המראה לי ראיה מרצדת, בדיקת oct הראתה שיש לי בצקת בעין וזאת לפני חודשיים בדיקה oct חדשה לפני שבוע הראתה בצקת מקולרית בחלק עליון של מקולה עם החמרה קלה מהבדיקה לפני חודשיים. הנני בגיל 75 עם סוכרת לא מאוזנת וגלאוקומה מאוזנת עם טיפות ללחץ תוך עיני. השאלה שלי האם המצב בעין הוא בלתי הפיך ומה עלי לעשות כדי לעצור את ההדרדרות בעין.
אני מודה לך מראש, אשמח לשמוע המלצתך.
חיים
חיים
הבצקת בקרנית היא הדבר הבעייתי שיש לטפל בו. ראשית חובה עליך לאזן את גלוקוז (איזון סכרת). תתיעץ עם רופא הרשתית לגבי הצורך בטיפולים נוספים כגון הזרקות של אווסטין ודומיו, טיפות נבנק וטיפולי לייזר (פחות מקובל).
לפרופ' צדוק,
תודה על תשובתך.
יהודית
שלום רב,
אני צריכה לעבור ניתוח קטרקט אני מרכיבה משקפים לרחוק אבל איני זקוקה למשקפים לקריאה ולטווח הקרוב (רוב שעות היום אני לא מרכיבה משקפים). הרופא הציע להשתיל עדשה מותאמת לקרוב (2.5-). עם עדשה כזאת האם גם הראיה מרחוק תשתפר או שמספר המשקפיים שלי יגדל לאחר הניתוח ועד איזה טווח אוכל לראות ללא משקפים?
תודה
מספר משקפיים 2.5- יאפשר קריאה ממרחק קרוב מידיי כך שיקשה עליך לעבוד המחשב ממרחק סביר. עדיף לכוון עין אחת ל 1.75- והשניה לאפס. כך עין אחת תראה לרחוק והאחרת לקרוב (למרחק מחשב). אפשרות אחרת זו עדשה מושתלת מולטיפוקל עת עם היתרונות והחסרונות שלה
אבל לא היה מדובר בהסרת משקפיים. לא היו לי משקפיים לראיה לרחוק.
אני מדברת על ראיה ברמה של נהיגה.
לפני הניתוח יכולתי לקרוא שלטי רחובות ודרכים מרחוק, אבל היה טשטוש שאמרו לי שהוא נובע מהתעכרות העדשה, ואת זה קיויתי לתקן, לנקות, ע"י הניתוח.
אבל היום אני לא יכולה לקרוא שלטים מרחוק. נראה שהראיה שלי התקלקלה ע"י הניתוח.
האם יש אפשרות לתקן ע"י החלפת עדשה?
תודה
סביר להניח שלפני הניתוח הייתה עכירות בעדשה הטבעית בעין שלך המלווה בשינוי בחדות הראיה או באיכות הראיה ועל כן הציעו לך ניתוח. אלא אם בוצע ניתוח שקטרקט להוצאת עדשה שקופה. בכל מקרה, מה שהיה לפני הניתוח אינו רלוונטי יותר. תיקון המשקפיים לאחר ניתוח קטרקט ניתן לביצוע ע״י החלפת העדשה שהושתלה או בלייזר. לכל שיטה יתרונות וחסרונות. כדאי לדבר עם הרופא המנתח
עברתי ניתוח קטרקט בעין ימין. ביקשתי לראות טוב למרחק.
שבוע וחצי אחרי הניתוח אני רואה חד רק למרחק שבין 2-3 מטר.
לפני ואחרי 3 מטר אני רואה אבל לא חד.
נתוני העדשה:
מספר עדשה 20.00
קבוע עדשה 118.3
שם/סוג עדשה ASPHINA
לאיזה מרחק אני אמורה לראות עם עדשה כזאת?
תודה
אני לא יודע מה אמרו לך אך ניתוח קטרקט אינו ניתוח להסרת משקפיים. לאחר ניתוח קטרקט יש צורך במספר משקפיים קטן לרחוק ומשקפי קריאה. זה נכון שחלק מהמנותחים לא חייבים משקפיים לרחוק אך זה המיעוט. רוב האנשים צריכים מספר קטן של משקפיים. זה גם מצויין בטופס ההסכמה עליו חתמת
שלום רב ,
האם קטרקט יכול להיגרם מעבודה מאומצת בסביבת מחשב ? והאם לאחר ניתוח קטרקט נדרש להוריד שעות עבודה בסביבת מחשב ?
תודה
אני לא מכיר מחקר המדגים קשר בין עבודה מול מחשב לבין התפתחות קטרקט. לאחר ניתוח קטרקט יש לחזור לשגרה רגילה. אין מגבלות עבודה
שלום
אמא עברה ניתוח קטרקט וכתוצאה קיבלה פגיע כרונית בקרנית(בצקת)
האם חוץ מהשתלת קרנית יש דרך אחרת לטפל בבעיה חוץ מסטרואידים שלא עזרו?
האם פגיע בקרנית הוא סיבוך שכיח בניתוח קטרקט?
תודה מראש
לא ברור כמה זמן עבר מהניתוח. יש לבדוק היטב שאין היפרדות של השכבה הפנימית של הקרנית מהשכבות הצמודות, יש לוודא שלא נשארה פיסת עדשה בתוך העין, יש לבדוק את העין השניה על מנת לברר האם יש בעיה בקרנית החושפת אותה לבצקת לאחר ניתוח קטרקט.
אם כל הברור יהיה שלילי והיא נותרה עם בצקת קרנית אז יש לעשות השתלת קרנית
אני בת 67 ורופא עיניים המליץ לי על ניתוח קטרקט. יש לי קרטוקונוס ואני מרכיבה עדשות מגע.
האם ניתוח קטרקט לחולי קרטוקונוס דורש התייחסות/טיפול מיוחד? האם תהיה לי בעיה לאחר הניתוח להרכיב את העדשות (בלעדיהן אני ממש לא רואה טוב).
תודה רבה
יש בעיתיות בחישוב עוצמת העדשה שתושתל בעין במהלך ניתוח הקטרקט. ניתן לשקול השתלת עדשה טורית (לתיקון צילינדר ) רק אם יש צילינדר עם זווית ברורה במיפוי הקרנית .
הטיפות לא גורמות לבחילה וחוסר תאבון. השאלה מדוע את מקבלת מינון גבוה כל כך של טיפות. תבררי עם המנתח את הסיבה לטיפול זה.
היתה לי אחרי הניתוח דלקת סטרילית, נדירה לדברי המנתח.
כבר לא לוקחת טיפות זימר אלא רק דקסמיצין 8 פעמים ביום.
אשאל את המנתח השבוע.
תודה
פרופ' צדוק שלום,
אני שבועיים לאחר ניתוח קטרקט וכל העין מלאה זבובנים/נקודות אפורות ואיזה כתם מעורפל. האם יש סיכוי שהזבוובנים יעלמו מתי שהוא?
במידה ולא, מה שווה כל הניתוח הזה? ההפרעה מאוד קשה.
אודה לתשובתך
ניתוח הקטרקט נועד לשפר חדות הראיה. בניתוח ניכנסים לתוך העין מוציאים את העדשה שלך ומשתילים עדשה מפלסטיק.
הנקודות השטות והעכירות הצפה הם עירוניות בחלל הזגוגית הנמצא מאחורי העדשה. בהרבה מאוד אנשים עכירויות אלו קיימות עוד טרם ניתוח הקטרקט וזה נובע מהתנזלות הג׳ל המרכיב את הזגוגית הניתק מהרשתית, תהליך של הזדקנות וכן נפוץ באנשים קצרי רואי. אם נקודות אלה הם חדשות אז כדאי להיבדק בהקדם ע״י רופא עיניים לוודא שאין קרעים ברשתית. המוח מתרגל לנקודות השטות וזה יפסיק להפריע. יקח מספר שבועות
תודה רבה על תשובתך.
ושאלתי, האם טיפות DETHAMYCIN שאני לוקחת כשבועיים וחצי בין 8-10 פעמים ביום + טיפות ZYMAR שלקחתי שבועיים, עלולות לגרום לבחילה וחוסר תיאבון?
תודה
שלום, אני לוקח באופן קבוע תרופה לדילול דם פרדקסה ברמה של 110 בגלל פרפור פרוזדורים. מה לעשות עם תרופה זאת לפני הניתוח? האם להפסיקה? ואם כן כמה ימים לפני הניתוח? אבקש את התגובה לדוא"ל?
בברכה,
גדעון
לא להפסיק שום תרופה לפני ניתוח הקטרקט. להמשיך כל התרופות כרגיל. בהצלחה בניתוח
פרופסור שלום
גם לי יש את אותה בעייה עברתי ניתוח קטרקטה בעין אחת והרופא המנתח המליץ לי את העין השנייה להתאים לראייה לקרוב. בשיחה עם אופטומטריסט הוא אמר לי שעלול לקרוא מצב שהראש יהיה בנטייה הצידה כתוצאה מכך ו ויש מצב של חוסר איזון,אני בספק ונוטה יותר לשמוע בעצת המנתח. אשמח לשמוע את המלצתך. תודה רבה
האפשרות של מונו-וישן(עין אחת לרחור ועין שניה לקרוב) היא טובה מאוד כל עוד את מבינה מה את תקבלי. רוב הזמן תוכלי להיות ללא משקפיים אך זה לא מושלם בדיוק כמו שכל שאר האופציות אינן מושלמות. התנאי הראשוני הוא שהעין של הרחוק רואה ממש טוב לרחוק ללא משקפיים. שימי לב שכאשר מדברים על קרוב בדרכ המדובר במרחק של כ 45 סמ