
ירוד (קטרקט)
הקדמה
ירוד (קטרקט) הוא עכירות של העדשה הנמצאת בתוך העין. באופן רגיל העדשה היא שקופה. היא ממקדת את קרני האור על הרשתית, המהווה אותו חלק של העין המאפשר לנו ראייה של צורות, צבעים ואור. עם הזמן הירוד גורם לטשטוש או החלשת הראייה. עינייך עלולות להפוך רגישות לאור או לסנוור. תיתכן ירידה באבחנת צבעים.
- בעולם המערבי ירוד הוא הגורם העיקרי לבעיות ראייה הניתנות לטיפול.
- אצל שישה מתוך עשרה אנשים מעל גיל 60 קיים ירוד בדרגה מסוימת או מסוג כלשהו. בגיל 80 היחס הזה הוא שמונה מתוך עשרה אנשים.
- ביותר מ- 95% מהמקרים הניתוח עובר בהצלחה.
- במקרים מסוימים הירוד אינו גורם בעיות ראייה.
- ברוב המקרים אין חובה בהרחקה ניתוחית של הירוד.
מהו ירוד?
ירוד הנו שינוי הגורם לעכירות העדשה השקופה באופן נורמלי. ירוד מתהווה עם הגיל, אם כי הוא יכול להופיע כבר בלידה (ירוד מולד), בעקבות חבלה או כתוצאה מסוכרת. גם מחלות אחרות יכולות להגדיל את הסיכון להופעת ירוד.
כאשר הירוד נעשה סמיך, הראייה מיטשטשת, יתכן סנוור, איבוד של ראיית צבעים (במיוחד גוונים של כחול), קוצר ראייה מתקדם וראייה כפולה.
הירוד אצל מבוגרים
הסוג השכיח ביותר של הירוד הוא ירוד גרעיני המתפתח במרכז (גרעין) העדשה. להרבה אנשים מעל גיל 60 דרגות קלות של ירוד גרעיני. כאשר הירוד מחמיר, מתפתח "קוצר ראייה". מצב זה מכונה לפעמים "הראייה השניה", משום שאנשים מבוגרים יכולים שוב לקרוא ללא משקפיים.
הסוג השני השכיח מאד הוא הירוד הקליפתי, שכן הוא חיצוני, בקליפת העדשה. שני סוגים אלה, הירוד הגרעיני והירוד הקליפתי, שכיחים יוצר אצל אנשים מבוגרים. הסוג השלישי מבחינת השכיחות הוא הירוד התת-קופסיתי האחורי הממוקם בחלקה האחורי של העדשה. סוג זה שכיח יותר אצל אנשים צעירים יותר, אם כי כל סוג של ירוד יכול להופיע בכל קבוצת גיל.
הירוד אצל ילדים
ירוד אצל ילדים יכול להיות מולד או להופיע בשנים הראשונות לחייהם. לעיתים קרובות קיים סיפור משפחתי של ירוד המופיע בגיל צעיר, פציעה קודמת של העין או אדמת של האם בשליש הראשון של ההיריון.
אם הילד אינו רואה ברור או אינו משתמש בשתי עיניו באופן שווה בשנים הראשונות לחייו, עלול להיווצר מצב של "עין עצלה" (אמבליופיה). אם לילד ירוד סמיך, יכול להיווצר צורך בהרחקתו בחודשים הראשונים לחיים, כדי למנוע אמבליופיה (עין עצלה). ילדים צעירים עם ירוד חייבים להיבדק על ידי רופא עיניים מומחה.
גורמי סיכון היכולים לגרום ירוד
ירוד שכיח יותר באנשים עם המצבים האלה:
- מבוגרים
- סיפור משפחתי של ירוד בגיל צעיר
- סוכרת
- חבלה בעין
- עישון
- תזונה לקויה
- טיפול בסטרואידים
- שתיה מוגזמת של משקאות אלכוהוליים
- חשיפה לרמות גבוהות של קרינה על-סגולית
איך מאבחנים ירוד?
רופא העיניים יכול לאבחן ירוד בעזרת מנורת סדק. הבדיקה בעזרת מנורת סדק עוזרת לאבחן ירוד וכן בעיות אחרות בעין.
אי אפשר למנוע ירוד. אין גם כל טיפול יעיל נגד ירוד מלבד טיפול ניתוחי. עם זאת, בשיטות הבאות ניתן לדחות את הופעתו או להאט את התפתחותו:
- הימנעות מחשיפה רבה לקרניים על-סגוליות (אור שמש). חבישת כובע רחב שוליים.
- הרכבת משקפי שמש המסננים קרניים על-סגוליות.
- הקפדה על ערכי סוכר תקינים בדם במקרה של סכרת.
- אכילה נכונה.
- הימנעות מעישון ומשתייה מופרזת של אלכוהול.
מתי יש צורך בניתוח?
ברוב המקרים של ירוד אין צורך בטיפול ניתוחי. באופן כללי, אם ההפרעה בראייה אינה משפיעה לרעה על הפעילות הרגילה של האדם, הניתוח מיותר.
אין צורך בניתוח גם באותם המקרים שבהם שינוי של משקפיים מאפשר לך ראייה מספיק טובה לביצוע הפעילויות החשובות לך.
לעיתים נדירות הירוד יכול להיות כה סמיך, שרופא העיניים לא יוכל לראות את קרקעית העין. ירוד עלול לגרום גם ברקית (גלאוקומה). במקרים אלה, יתכן והניתוח יהיה הכרחי.
הסכנות של הניתוח
ניתוח הסרת ירוד מצליח ב- 97% מהמקרים. בכשלושה אחוז של המנותחים יתכנו סיבוכים כגון צניחת עפעף, בצקת קרנית, קרע של הקרום האחורי של העדשה, היפרדות רשתית, זיהום או בצקת בחלקים האחוריים של העין, דימום תוך עיני ומנח לא תקין של העדשה המושתלת ובמקרים נדירים איבוד ראיה.
סיבוכים אלה ניתנים בדרך כלל לטיפול בהצלחה. עם זאת, גם בניתוח הסרת ירוד ללא סיבוך, קיים סיכוי של כ- 1-2% שהראייה אחרי הניתוח תהיה פחות טובה מאשר קודם לניתוח.
כמו בכל מקרה של ניתוח, חשוב לשוחח על סיכונים אלה עם הרופא שלך.
התועלת של הניתוח
ניתוח ירוד יכול לשפר את איכות החיים. בנוסף לשיפור הראייה, היתרונות של הניתוח כוללים:
- יותר עצמאות וביטחון עצמי מוגבר
- ראיית צבעים משופרת ותפיסת עומק טובה יותר.
- יכולת טובה יותר לקרוא אותיות קטנות
- יכולת משופרת בנהיגה והליכה
- יכולת משופרת בביצוע הפעילויות היומיומיות
- תלות פחותה במשקפיים
- פחות סנוור
ההכנות לקראת ניתוח ירוד
במהלך ניתוח ירוד, תורחק העדשה הטבעית של עינך ותושתל עדשה מלאכותית. לפני הניתוח תעבור בדיקת עיניים מקיפה, מדידת העין (ביומטריה) לקביעת עוצמת העדשה שתושתל ובדיקה גופנית כללית.
בדיקת עיניים מקיפה
רופא העיניים שלך יבצע בדיקת עיניים שלמה. בבדיקה זו ירחיבו את אישוניך, כדי לבדוק האם קיימות סיבות אחרות העלולות להשפיע לרעה על ראייתך.
אם מתגלות סיבות כאלה, ראייתך עדיין יכולה להשתפר בעקבות ניתוח ירוד, אך השיפור עלול להיות חלקי.
ניוון כתמי (AMD): איבוד של תאים ייחודיים במרכז הרשתית הקשור לגיל. תאים אלה הם המאפשרים חדות ראייה טובה.
מחלת רשתית סוכרתית: פגמים בכלי דם במדור האחורי של העין.
ברקית (גלאוקומה): נזק לעצב הראייה, בעיקר בשל לחץ תוך עיני מוגבר.
היפרדות הרשתית: ניתוק הרשתית מהשכבות הנמצאות מתחתיה.
מדידת כוח התשבורת של העדשה התוך-עינית (IOL)
אם הוחלט על ניתוח, תיעשה מדידה מיוחדת (ביומטריה) שתקבע מהו כוח התשבורת הדרוש לעדשה התוך-עינית המלאכותית (IOL) לאחר הסרת העדשה הטבעית. העדשה המלאכותית (IOL) מחליפה את כוח התשבורת של העדשה הטבעית. לאחר הניתוח הצורך במשקפיים יפחת.
בדיקה רפואית
חשוב כי תודיע/י לרופא הכללי שלך, כי את/ה עומד/ת לעבור ניתוח ירוד. ייתכן ורופא העיניים והרופא הכללי יבקשו את הבדיקות הבאות:
- בדיקה גופנית
- בדיקות דם
- אק"ג
לקראת הניתוח
אם את/ה לוקח/ת תרופות לדילול דם, יש לשאול את הרופא אם צריך להפסיק את הנטילה לפני הניתוח.
אם הנך סובל/ת מסכרת, יש לוודא עם הרופא שלך אם צריך לשנות את מינון התרופות יום לפני הניתוח או ביום הניתוח עצמו. אם את/ה מטפטף/מטפטפת טיפות עיניים, בדרך כלל ניתן להמשיך בכך כרגיל עד למועד הניתוח.
אין צורך בצום לפני הניתוח. אם באופן רגיל אתה נוטל תרופות בזמן זה, יש להתייעץ עם הרופא אם חייבים לקחת אותן באותו יום.
היכן מתבצע ניתוח הירוד
רוב רובם של ניתוחי ירוד מתבצעים באופן אמבולטורי, במרפאות יום של בתי החולים או במוקדים כירורגיים. עליך להגיע לבית החולים כשעה לפני מועד הניתוח להשלמת הסידורים המנהלתיים ולהרחבת האישון בעין המנותחת. עליך להביא את תוצאות הבדיקות הרפואיות.
הפעולות הטרום-נתוחיות
המנתח ינקה את פניך, את העפעפיים ואת העין עצמה להבטחת שדה ניתוח סטרילי. אין צורך שתדאג כיצד להשאיר את עינייך פקוחות. מכשיר קטן המוחזק בין העפעפיים דואג שעינייך לא תיסגרנה.
חומר אלחוש מקומי גורם לחוסר תחושה בעין, כך שאינך מרגיש כמעט כל כאב ונמנעות תנועות עיניים תוך כדי הניתוח. מאחר ותהיה ער אך רגוע, המנתח יבקש ממך לא לדבר ולא להזיז את ראשך תוך כדי הניתוח.
קיימים שני סוגים של ניתוח ירוד:
- המסת העדשה
- הרחקת עדשה ללא קופסית עם עקירת הגרעין
המנתח עושה חתך קטן בקרנית להרחקת הירוד, תוך שימוש במיקרוסקופ ניתוח להגדלת התמונה של העין.
העדשה התוך-עינית המלאכותית (IOL) מוחדרת לשק העדשה הטבעית לאחר הרחקת תוכנו.
מהלך ניתוח ירוד
המסת העדשה
בהמסת העדשה (הרחקתה לאחר ריסוקה), העדשה מורחקת מהעין דרך פתח זעיר שרוחבו קטן מ- 2.5 מ"מ.
הרחקת העדשה ללא קופסית עם עקירת הגרעין
בהרחקת העדשה ללא קופסית עם עקירת הגרעין, מרחיקים את העדשה מבלי לשבור אותה תחילה. לשם כך, דרוש חתך גדול יותר מאשר בניתוח המסת העדשה.
החדרת העדשה התוך-עינית המלאכותית
בשני סוגי הניתוח נעשה מאמץ לשמר את החלק האחורי של קופסית העדשה (או כיס העדשה) במקומו ולהשתמש בו לתמיכה של השתל התוך עיני של העדשה המלאכותית. קוטרו של שתל זה הוא כ- 6 מ"מ. החומר ממנו עשויה עדשה זו הוא חומר רך (סיליקון או אקריל) או חומר קשיח בדומה לחומר ממנו עושים עדשות מגע קשיחות.
עדשות שעשויות מחומר רך מתקפלות ולכן מצריכות פתח החדרה קטן יותר בהשוואה לעדשות הקשיחות. העדשה המלאכותית מוחדרת דרך אותו פתח ששימש להרחקת העדשה הטבעית. העדשה המלאכותית מושתלת בדרך כלל מאחורי הקשתית, באותה עמדה של העדשה הטבעית.
למה ניתן לצפות לאחר הניתוח
לאחר שהייה קצרה בחדר ההתאוששות, תעזוב את המרפאה או את בית החולים. אל תנהג מייד אחרי הניתוח. דאג שמלווה ייקח אותך לביתך.
הרופא ירשום לך טיפות אנטיביוטיות ותרופות נוגדות דלקת. חשוב שתבין בדיוק איך לטפטף את הטיפות לאחר הניתוח.
במהלך השבוע הראשון לאחר הניתוח תעבור בדיקת עיניים. לבדיקה זו יש להביא את כל התרופות ואת הוראות הנטילה שלהן.
ניתוח הירוד מגביר את הסיכון של הפרדות הרשתית. אם מופיע אצלך אחד מהתסמינים הבאים, עליך להודיע מיד לרופא:
- ירידה בחדות הראייה
- כאב בעין
- אודם מוגבר
- הבזקי אור
- נקודות שחורות בשדה הראייה
- תסמינים חריגים כלשהם
הפעילות לאחר הניתוח
תוכל לחזור לחלק מהפעילויות הרגילות תוך יום או יומיים לאחר הניתוח. תוכל להתקלח, אך עליך להיזהר שמים לא יחדרו לעיניים. עליך להימנע מפעילות העלולה לגרום לטראומה לעין במשך חודש מהניתוח. אין הגבלה בקריאה צפייה בטלוויזיה ועבודה מול מחשב. מותר לבשל ומותר להתכופף.
במהלך החודש הראשון יש להגן על העין מפני פציעה על ידי משקפי שמש, משקפי ראייה או מגן עין. תחושת גוף זר או גרד שכיחים במשך כחודש לאחר הניתוח.
ההחלמה
יכולים לעבור מספר ימים עד מספר שבועות עד שראייתך תחזור להיות צלולה. בתחילה הראיה מעט מעורפלת ורואים בגוון ורוד. ייתכן שתזדקק למשקפיים לראייה מקרוב ו/או מרחוק. המרשם למשקפיים ניתן בדרך כלל מספר שבועות לאחר הניתוח. הרכבת המשקפיים הישנים לא תזיק לעין שנותחה, אך בדרך כלל מספר המשקפיים משתנה בעקבות הניתוח. ייתכן שלא תראה בבירור בעין המנותחת עד לקבלת המשקפיים החדשים. אם העדשות במשקפייך הישנים גורמות לראייה מטושטשת, בקש מהאופטומטריסט שלך להחליף אותן בעדשה ללא מספר.
במקרה שקיים ירוד בשתי העיניים, הניתוח של העין השנייה יכול להיעשות לאחר שהושגה תוצאה טובה בעין שנותחה. לא נהוג לנתח שתי העיניים באותו הזמן בשל הסיכון הקטן של זיהום העלול להתפתח בשתי העיניים.
האם יהיה צורך במשקפיים?
ברוב המקרים לאחר ניתוח הסרת ירוד יהיה צורך להרכיב משקפיים.
פתיחת הקופסית על ידי קרני לייזר
בכ- 20 עד 50% מהמנותחים להסרת ירוד, הקופסית התומכת בעדשה התוך עינית המלאכותית תעכיר עם הזמן. דבר זה אינו נחשב סיבוך, אלא התרחשות שנגרמת על ידי תהליכי הריפוי וההזדקנות של הקופסית.
תופעה זו מופיעה בדרך כלל כעבור מספר שבועות מהניתוח. ייתכן שראייתך תהפוך פחות צלולה מאשר זמן קצר לאחר הניתוח. אם דבר זה קורה, הרופא יכול לפתוח את הקופסית בעזרת קרני לייזר כדי ליצור מעבר חופשי של קרני אור על מנת לאפשר ראייה צלולה.
פתיחת הקופסית על ידי קרני לייזר יכולה להתבצע בסמוך להופעת הבעיה. בדרך כלל אין מבצעים פעולה זו מיד לאחר ניתוח הירוד. השארת הקופסית במקומה יכולה למנוע כמה מסיבוכי הניתוח, כגון היפרדות הרשתית.
אם חיתוך הקופסית נדרש לאחר הניתוח, רופא העיניים יזכיר לך את התסמינים של היפרדות הרשתית, שכוללים:
- הבזקי אור
- שינוי או הגברה של נקודות שחורות ("זבובים")
- וילון או מיסוך של שדה הראייה
- הפחתת חדות הראיה
סיכום
- ירוד הוא מצב של עכירות עדשת העין. כתוצאה מכך עלולה הראייה להיות מטושטשת. תיתכן רגישות לאור וירידה בראיית צבעים.
- האור חודר לעין דרך הקרנית, האישון והעדשה ומתמקד על הרשתית. אם העדשה עכורה בשל ירוד, הדבר משפיע על כושר הראייה.
אם ההרעה בראייה אינה מפריעה בפעילות היומיום שלך, ניתן לוותר על הניתוח. ייתכן שהחלפת המשקפיים תפתור את הבעיה.
- אין דרך למנוע את היווצרות הירוד, אך ניתן לאחר את הופעתו ולהאט את התפתחותו על ידי הימנעות מחשיפה לקרניים על-סגוליות ועל ידי הקפדה על אורך חיים בריא.
- ניתוח הירוד מוכתר בהצלחה במעל ל- 97 אחוז של המקרים. לפני הניתוח יבדוק הרופא ביסודיות את עינייך כדי לגלות אם קיימות בעיות אחרות המשפיעות על ראייתך.
- בעת הניתוח עושים חתך קטן בעין ודרכו מורחקת העדשה הטבעית, תוך השארת הקופסית של העדשה הטבעית. עדשה תוך-עינית מלאכותית (IOL) חדשה וצלולה מושתלת במקומה. תוכל לעזוב את בית החולים או את המרפאה בה מתבצע הניתוח בו ביום, אך יש צורך במלווה שיסיע אותך הביתה.
- יש להקפיד לבצע את כל הוראות הרופא לגבי שימוש בטיפות העיניים ונטילת תרופות אחרות. אחרי מנוחה של ימים אחדים תוכל לחזור בהדרגה לפעילות רגילה. הימנע מרמת משאות כבדים וממאמצים גופניים למשך חודש או על פי הוראות הרופא שלך.
שאלות שכיחות
האם הירוד דומה לגידול סרטני שיש להסיר?
הירוד אינו דומה בשום אופן לגידול סרטני. צריך להסיר אותו אך ורק אם הירידה בכושר הראייה פוגעת בפעילות היומיומית הרגילה. אם אתה עדיין יכול לנהוג ותפקד כרגיל ואינך מוטרד מסינוור, אינך צריך לעבור ניתוח.
האם הירוד הוא קרום או כיסוי שצריך לקלף מעל פני העין?
לא. ירוד הוא עכירות של העדשה בתוך העין. בניתוח מסירים את העדשה במקרה שהירוד מפריע לאורח החיים שלך.
אם יש לי ירוד מוקדם, שבכל מקרה יהיה צורך להסיר אותו בהמשך, האם כדאי לי להקדים את הניתוח?
אין סיבה להסיר ירוד בטרם הוא גורם בעיות ראייה. היות והניתוח קשור בשיעור אמנם קטן, אך ממשי, של סיבוכים, מוצדק לבצע את הניתוח אך ורק כאשר הירוד גורם לבעיות ראייה, המפריעות לך בפעילותך היומיומית.
האם אחרי הניתוח יהיה עלי להרכיב משקפיים?
לאחר ניתוח הסרת ירוד רוב האנשים נזקקים למשקפיים להשגת ראייה מושלמת.
האם הירוד מוסר על ידי קרני לייזר?
ניתן להסיר את הירוד בעזרת מכשיר ריסוק הפועל בתדר על-קול המפורר וממיס את הירוד ומרחיק אותו מהעין. מכשיר הלייזר משמש רק לשלבים קצרים מאוד של הניתוח שניתן לעשותם גם באופן ידני.
מתי אוכל לחזור לעבודה?
לפעמים אפשר לחזור לעבודה כבר למחרת הניתוח, אך מוטב לתכנן מנוחה של יומיים-שלושה לפני חזרה לעבודה. בדרך כלל תוכל לחזור לפעילות רגילה, אך עליך להימנע מפעילות גופנית מאומצת וכן להיזהר מכל חבלה בעין במשך חודש אחד לאחר הניתוח.
לאחר ניתוח מוצלח של עין אחת, האם צריך להסיר את הירוד גם מהעין השנייה?
ייתכן ורצוי לבצע ניתוח גם של העין השנייה, במידה שישנה הפרעה בראייה המפריעה לך בפעילות היומיום או בפעילויות בהן אתה אוהב לעסוק. האנשים מתפקדים בדרך כלל יותר טוב כשהראייה שלהם טובה בשתי העיניים.
האם ירוד יכול לחזור?
הירוד לא יחזור, אך עם הזמן הקופסית עלולה להפוך עכורה ולהפריע בראייה. ניתן לחתוך את הקופסית בעזרת לייזר, ופעולה זו מבוצעת באופן אמבולטורי ואינה קשורה בדרך כלל בכאב.
האם אוכל לנהוג?
תוכל לחזור לנהוג אם חדות הראייה באחת העיניים טובה מ 6/12 .
האם אוכל לחזור לפעילות מינית?
תוכל לחזור לפעילות מינית מתונה כעבור שלושה שבועות.
האם אוכל לעשות התעמלות או ריצת בוקר?
תוכל לחזור לכל הפעילויות האלה בהדרגה.
האם מותר לי לצעוד למרחקים ארוכים או ללכת על הליכון?
כן, מותר לעשות זאת למחרת הניתוח.
האם מותר לי לשחות?
מותר להתחיל מחדש בשחייה כחודש לאחר הניתוח, אבל רק בתנאי שתשתמש במשקפי שחייה.
האם מותר להתכופף או לטפל בגינה?
תוכל להתכופף ולטפל בגינה לאחר הניתוח.
האם מותר לקחת לאחר הניתוח אספירין או תרופות לדילול דם?
בדרך כלל ניתן לחדש את הטיפול בתרופות אלה לאחר הניתוח. כדאי לך להתייעץ ברופא שלך.
האם מותר להשתמש בדמעות מלאכותיות?
אם השתמשת בדמעות מלאכותיות לפני הניתוח, תוכל לחזור להשתמש בהן, אבל עליך להצטייד בבקבוק חדש.
האם מותר לטפטף סוגי טיפות עיניים שונים האחד אחרי השני?
עליך להמתין לפחות 5 דקות בין סוגי הטיפות השונים. לעתים תיתכן הרגשת צריבה.
האם אוכל להשתמש באיפור לעיניים ולפנים?
אחרי השבוע הראשון ניתן להשתמש בשכבה לא עבה של צבע לצלליות בעיניים, אך להימנע משימוש במסקרה ובעפרון עיניים במשך מספר שבועות.
האם אוכל לחפוף את הראש וללכת לספר?
כן, מותר לך לחפוף את הראש וללכת לספר, אך עליך להשתדל שמים לא ייכנסו ישירות לעיניים במשך שלושה שבועות.
האם מותר לי ללכת לרופא שיניים?
כן, אך עליך להגן על העיניים בעזרת משקפיים או מגן עין.
האם מותר לי לרחוץ את העפעפיים?
כן, אבל עליך להימנע מיצירת לחץ על העין.
מה עלי לעשות כאשר העין מגורה?
ניתן להשתמש בדמעות מלאכותיות מבקבוקון חדש להרגעת העין, אך אם העין כואבת או הגירוי נמשך, עליך לפנות לרופא.
תגובות
שלום פרופסור,
עברתי ניתוח ירוד בעין אחת ניתוח שעבר בהצלחה מלאה בניתוח הושתלה לי עדשה לראיה למרחוק ואכן בעין זו אני רואה 6:6.
אני נדרשת כעת לניתוח ירוד בעין השניה והרופא המנתח המליץ לי בניתוח זה להשתיל עדשה לראיה מקרוב.
בשיחות עם אופטומטריסטים רובם לא מביעים תמיכה ברעיון שכזה ולטענתם השתלת העדשות השונות גורמת לבילבול המוח (חלקם השתמש במינוח קצר במוח) וכמו כן צינו שהרבה אנשים לא הסתגלו לשינוי שכזה. אשמח לשמוע את דעתך,והמלצתך לאור הנסיון הרב שלך בנושא.
יש מספר אפשרויות לאפשר ראיה לקרוב לאחר ניתוח קטרקט: השתלת עדשה מולטיפוקלית, השתלת עדשה בעין אחת לרחוק ובעין השניה לקרוב, או הרכבת משקפיים מולטיפוקליות או משקפי קריאה .
אם העין הראשונה רואה 6/6 לרחוק כדאי מאוד לכוון עין שניה לקרוב כאשר הכוונה למרחק של 40 ס"מ. שלא תהיה טעות, זה לא להשחיל חוט למחט אלא זה יאפשר לך לקרוא עיתון , מחשב ולהסתדר בסופרמרקט ובאוכל ללא משקפיים. למעשה להיות רוב היום ללא משקפיים. אין שום דבר מושלם, זה סידור נפלא כל עוד את פתוחה ומוכנה להסתגל לדברים חדשים. בדרכ צריך לכוון לקריאה את העין הלא דומיננטית אך גם אם זה לא יעשה כך אין בעיה מאחר והמוח יכול להחליף בין העיניים.
לסיכום עין לקרוב ועין שניה לקרוב זה סידור מצויין כל עוד עד פתוחה לשינוי
אני בת 67 וצריכה לעבור הורדת קטרקט
פרופסר אני מקבלת אספרין וגם ברילינטה
האם מותר להפסיק נטילת תרופות אלה ולכמה זמן?
רב תודות
אין צורך להפסיק תרופות. יש לקחת כל התרופות כרגיל
כפי שהסברתי לך, קיימת תופעה בה האור נשבר בעדשה המלאכותית ונוצרים מעין הילות וקרניים סביב מקורות אור או משטחים מחזירי אור .
בס"ד
תודה לך פרופסור על התגובה.
נראה לי שאולי לא הסברתי את מצבי כראוי. מעגלי האור נוצרים עקב מקורות אור הפוגעים בעין בזוית כמו פנסי רחוב ולא עקב מבט שלי אל מקור האור.
אין זו הילת אור כמו להביט באור ללא משקפי ראיה שאז מקור האור מתקבל כהילה,אלא בתוך העין או יותר נכון מחוץ לעין צמוד אליה מבלי שאביט אל איזה שהוא מקור אור באופן ישיר אז מסביב לאישון מתקבלים מעגלי אור ב 360 מעלות. ביום זה נראה כמו כאשר מסתכלים על משקפי ראיה מהצד אז רואים קשתות של מעין קפלים של הזגוגית. כך נראים מעגלי האור ביום.
אני מקווה שחידשתי בהסבר הזה את המצב בו אני נמצא.
תודה מראש על תגובתך.
בס"ד
שלום, עברתי ניתוח קטרקט לפני שבועיים וביומיים האחרונים התפתחה תופעת עיגולי אור הנראים בבירור בערב מסביב לאישון במעגלים קטנים ואילו ביום הניראות קטנה יותר אבל מעגלי האור באים לידיי ביטוי ע"י תחושה של עצם זר בעין. אבל אין זה אלא רק מעגלי אור שביום אינם מוחשים כל כך.
האם זה מצריך ניתוח נוסף או שמא ישנו פיתרון אחר והאם זו בעיה קשה?
התלונה של הילות וקרניים סביב מקורות אור לאחר ניתוח קטרקט הינה תופעה ידועה ומקורה במבנה העדשות המלכותיות. בדר״כ המוח מתרגל לתופעה וזה פחות יפריע לך בעתיד. זה לא יעלם אלא פחות יפריע
האם טיפות הקורט מזון גורמות להעלאת הסוכר בדם אני סוכרתי
אם כן האם יש תחליף
אכן טיפות עיניים סטרואידליות עלולות לגרום לשינוי ברמת הגלוקוז בדם. על מנת להוריד את הסיכוי לכך אז לאחר הזלפת הטיפות תלחץ בשורש האף על פתח דרכי הדמעות וכך פחות סטרואידים יתנקזו לגרון ולרירת האף וכך פחות סטרואיד יגיע למערכת הדם. לגבי תחליף לסטרואידים אז בוודאי שיש אך הם פחות יעילים בהשוואה לסטרואידים להפחתת דלקת ברקמות העין
אתמול עברתי ניתוח קטרקט (אחרי ניתוח ויטרקטומי שעברתי לפני 8 חודשים),
היום שמתי לב שלפעמים אני מבחין בנקודות שחורות צפות שנעלמות,
התופעה לא קיימת כל הזמן ,רק לעיתים,
האם עלי להתאזר בסבלנות וזו תופעה שחולפת עם הזמן או שעלי לפנות מיד לרופא בעקבות זאת.
תודה
סביר להניח שמחר תבדק עי הרופא המנתח וכדאי שתסב את תשומת לבו שיבדוק את הרשתית. סביר להניח שהכל תקין והרשתית צמודה ומה שאתה רואה הם עכירויות בחלל הזגוגית ללא קרעים חדשים
לכבוד פרופסור דוד צדוק
אני מועמדת לניתוח קטרקט בבי"ח אסף הרופא, אבל נודע לי מהרופא במקום שהמכשירים לניתוח עשויים גומי ואני אלרגית לגומי ולפטרו-כימי. . איזה אפשרןיות יש לי?
העדשה עשויה מחומר אקרילי ולא ידועה לי רגישות לעדשות. מכשירי העבודה עשויים ממתכת וציפוי הפאקו מפלסטיק ומעולם לא דווח על רגישות לציפוי זה
עשיתי בדיקת עינ יים וכך נאמר קרנית גרנו 2 לשכה עו"צ עדשה NSּ+ עכירות בזגוגית IOP10
קרקעיות בהרחבה תקינות לא נראים סימני לייזר שנעשו בעבר חדות ראיה6.6PH בשתי העיניים
ע"י רופא אחר קרנית דיסטרופיה מרכזית עדשה ירוד גרעיני בינוני זגוגית WESIS RING אבחנה catarcs all typs ירודים בינוניים. קרקעיות תקינות פרא לדרוזן בעיקר חוץ מקולרים.
מה אומר כל זה לגבי הסיכויים לצאת בשלום מניתוח קטרקט. כי קיבלתי משוב מרופאים על סיכוי לעיוורון או השתלת קרנית. תודה מראש. האם
ממליץ על בדיקה וחוות דעת ממך.
ב cATARACT ALL TYPE
על פי מה שאני מבין מאשר ציינת יש לך עכירות בקרניות שתי העיניים (השאלה מה הסיבה? לשם כך צריך בדיקה), קטרקט (רופא אחד מציין קל והאחר מציין בינוני) ודרוזנים ברשתית.
באופן כללי אין שום בעיה לנתח את הקטרקט . 97% אחוזי הצלחה , 3% סיבוכים. רוב הסיבוכים קלים וחולפים. ברשימת הסיכונים וסיבוכים שיש להצהיר עליה בפני המועמד לניתוח קטרקט מופיעים גם בצקת בקרני, הפרדות רשתית , דימום ברשתית, קרע ברשתית , זיהום בעין ואיבוד ראיה . אלה נדירים אך קיימים וצריך לדעת זאת.
שלום אני לפני ניתוח קטרק עם קוצר ראיה וצילנדר באיזה עדשות מטפלים.
תיקון צילינדר בניתוח הקטרקט עי השתלת עדשה עם צילינדר כדאי בצילינדר מעל 1.5 דיופטר אך יש כאלה שכבר ב 1.0 דיופטר משתילים עדשה עם תיקון צילינדר
עברתי ניתוח קרקט בעין ימין לפני 4 חודשים ועדיין מופיע לי שקף (וילון בהיר) בעין זאת בעיקר ביום
גם בערב בתדירות נמוכה. האם הסיבה לכך היא חשיפה לאור גדולה יותר מבעבר? או סיבה אחרת. המצב משתפר עם הזמן אך עדין הבעיה קימת
הענן השקוף יכול להיות ממספר סיבות: צורך במשקפיים , בצקת בקרנית, עכירות של הקרום האחורי של העדשה הטבעית (על קרום זה נשענת העדשה המלכותית), עכירות בג׳ל הממלא את חלל העין (הכי סביר). לשם קביעת הגורם יש לעבור בדיקת עיניים
אני לפני השתלת קרנית חוזרת. שלושה רופאים אבחנו בצקת והמליצו על השתלה חלקית ואילו הרופאה שאמורה לנתח אותי אבחנה צלקת והמליצה על השתלה מלאה בהרדמה מלאה.אני מבולבלת ופוחדת מהרדמה מלאה.כיצד ניתן לודא אם זו צלקת או בצקת שנראית כמו צלקת ? תודה דיאנה
דיאנה
עניתי לך בפורופ אחר שם שאלת את אותה השאלה
בהצלחה
אימי עברה לפני 3 שבועות ניתוח קטרקט בעין שמאל ובשבוע האחרון נראית העיו כחולמנית ומעט סגורה בהשוואה לעין הימנית שנותחה לפי כשבוע האם תופעה זו היא תוצאה של הניתוח ואם כן כיצד ניתן לשנות את מצב העין השמאלית
לעיתים לאחר ניתוח קטרקט העפעף צונח. אם לאחר מספר חודשים לא יחזור לעמדה הראויה אז ניתן לנתח את העפעף
עברתי לפני כ-3 שבועות ניתוח קטרקט בעין שמאל ומאז נראית העין סגורה וחולמנית האם זו תוצאה של הניתוח ואם כן כיצד ניתן לשנות זאת?
לעיתים העפעף צונח בעיקבות הניתוח ועשוי לחזור לעמדה המקורית לאחר מספר חודשים
אם היובש בעיניים יכול להיעלם אחרי ניתוח קטרקט עם הפסקת טיפות העיניים ?
סביר להניח שהיובש שהיה מקודם (גיל מבוגר, מין נשי, שינויים הורמונלים) רק החמיר עם הטיפול בטיפות העיניים לאחר ניתוח הקטרקט. בהחלט יתכן שתהיה הקלה ביובש אך לא בטוח שתעלם עם הפסקת הטיפול לניתוח
אשתי סובלת מיובש כרוני בעיניים כתוצאה מ-GVHD (לאחר השתלת מח עצם עקב לוקמיה).
לאחרונה החלה לסבול מקטרקט ברמה גבוה.
נאמר לנו ע"י רופא העיניים כי במצבה ניתוח קטרקט רק יחמיר היובש.
האם גם בניתוח שאתה מציע כך הדברים?
אודה לתשובתך!
אברהם.
כפי שאמרתי לך בטלפון כדאי לשים פקקים בפונקטום העליון בשתי העיניים , מכסימום אם תהיה דמעת ניתן להוציאם. ניתן להוסיף טיפול בבסרום (מכינים מהדם שלה זה בצבע צהבהב) . אם היא מטופלת בציקלוספורין כדורים לא חושב שהטיפות רסטזיז יעזרו אך יש לזכור שהטיפות רסטזיז מכילות תחליפי דמעות יעילות מאוד שמשום מה החברה הפסיקה לייצר .
קרוב משפחתי עבר השתלת מח עצם לפני כשלוש שנים. וסובל מתופעות של GVHD. כבר כשנה יש לו יובש וצריבות בעיניים. מציק לו מאוד ביומיום.
ראיתי שהתייחסת למקרה דומה בתגובה לעיל. שהפגיעה במקרה זה , הינה בבלוטת הדמעות.
אני רפלקסולוג מוסמך, ברצוני לדעת:
א. האם אוכל לבצע טיפולים סטנדרטיים [לכה"פ בחלק מהמערכות ואיזה] בחולה המדובר? או שמא כדאי להיזהר ולא לטפל כלל.
ב. האם יש מענה, במקרה הספציפי שהצגתי , יובש וצריבות בעיניים שנובע מפגיעה בבלוטת הדמעות, באמצעות טיפול רפלקסולוגי?
אודה לתשובתך בהקדם
אין בעיה בכל הטיפולים הרפלקסולוגים. אני לא מכיר טיפול אלטרנטיבי שיעזור.
קרוב משפחתי עבר השתלת מח עצם לפני כשלוש שנים. וסובל מתופעות של GVHD. כבר כשנה יש לו יובש וצריבות בעיניים. מציק לו מאוד ביומיום.
ראיתי שהתייחסת למקרה דומה בתגובה לעיל. שהפגיעה במקרה זה , הינה בבלוטת הדמעות.
אני רפלקסולוג מוסמך, ברצוני לדעת: א. האם אוכל לבצע טיפולים סטנדרטיים [לכה"פ בחלק מהמערכות ואיזה] בחולה המדובר? או שמא כדאי להיזהר ולא לטפל כלל.
ב. האם יש מענה, במקרה הספציפי שהצגתי , יובש וצריבות בעיניים שנובע מפגיעה בבלוטת הדמעות, באמצעות טיפול רפלקסולוגי?
אודה לתשובתך בהקדם
עניתי לך על זה מקודם
ישלי קוצר ראיה בשתי העיניים הרשתית קצת דקה
ואני אמורה לעשות ניתוח קטרקט האם יש סיכון
יש לי בבית מיטה ארמית אשר עוזרת לי לכאב גב, המיטה יש קרניים אוטרה סינגולריות
והבנתי שהיא גם משפרת זרימת דם, האם מותר לי לשכב עליה וגם לפני הניתוח,
אודה מאד אם אקבל תשובה
תודה
כרמלה יום טוב
בכל ניתוח קטרקט יש עד 3% סיבוכים. בין הסיבוכים גם קרע ברשתית והיפרדות רשתית. לאנשים עם עיניים ארוכות כלומר קוצר ראיה יש סיכוי מעט גבוה יותר בהשוואה לאוכלוסיה הכללית אך בכל מקרה המדובר בשברירי אחוז
עד כמה ניתוח קטרקט בעין בעל קוצר ראייה גבוה(רשתית תקינה ) יכול לגרום לניתוח הפרדות רשתית ומדוע ?
האם ההפרדות יכולה להגרם גם זמן מה לאחר הניתוח עקב הניתוח ?
הדעות חלוקות מאוד לגבי הסיכון. בעבודות ישנות הראו שיש יותר סיכון להפרדות רשתית בעיניים עם קוצר ראיה גבוה . בעבודות משנים אחרונות לא הדגימו עליה בשכיחות של היפרדות רשתית כתוצאה מקוצר ראיה
היפרדות רשתית יכולה להיות בכל שלב. לא לשכוח שגם ללא ניתוח קטרקט יש יותר היפרדות רשתית בקצרי רואי לכן זה לא חייב להיות קשור לניתוח
עברתי ניתוח רשתית לפני כ17 שנים ,מה הסיכונים במהלך הניתוח להסרת הירוד האם אני צריכה מנתח שמבין בשני התחומים
אם המדובר בניתוח רשתית – חיגור (הניחו רצועת סיליקון סביב העין) אז אין בעיה מיוחדת מעבר לכך שזו עין ארוכה במקרה ואת קיצרת רואי
אם עברת ויטרקטומי (כניסה לחח העין מאחורי העדה) אז הניתוח מעט יותא מאתגר בהשוואה לניתוח רגיל .
את לא זקוקה למנח רשתית אלא תידעי את מנתח הקטרקט שלך לגבי הניתוח שעברת לפני 17 שנה
בהצלחה
lipiflow
הנני מושתל מח עצם (לוקמיה) וסובל מתופעות של GVHD שאחת מהן היא יובש בעיניים
האם לטיפול שאתם מציעים יש נסיון בנושא יובש בעיניים בגין GVHD?
הפנה אותי איליך דר צבי אפשטיין-חבר ותיק
אודה לך על תשובתך לכאן או לכאן
פיני 054-4927699
פיני, הטיפול בליפיפלו נועד לחולים עם חסימה של בלוטות החלב בעפעפיים (בלוטות מיבומיאן). ב GVHD הבעיה היא בפגיעה בבלוטות הדמע לכן הטיפול לא יעזור.
רק בריאות
דויד
אם יש לי ירוד בעין אך אני מסרבת לבצע את הניתוח מה יהיו ההשלכות?
חדות הראיה תלך ותרד יותר סינוור והפרעה בראית צבעים . כאשר תחליטי לנתח כל אלה ישתפרו.
האם יש הכרח להרכיב משקפי שמש אחרי ניתוח ירוד כדי להגן על העין המנותחת או
שמשקפיים רגילות מספיקות.?
האם קיים חשש לפגיעה של קרינה אולטרסגולית ( קרני שמש ) בעין שעברה הסרת ירוד ?
המשקפיים נועדו להגנה בימים הראשונים לאחר הניתוח. ניתן להרכיב משקפי שמש או כל משקפיים אחרים אך סביר להניח שמספר המשקפיים לא יתאים אך זה לא מזיק
כל העדשות המושתלות מסננות קרינה UV כך שהקרינה לא תזיק לרשתית . יש להמשיך ולהרכיב משקפי שמש על מנת להגן על החלקים החיצוניים של העין כגון קרנית ולחמית
[…] קראו בהרחבה באתר של ד"ר צדוק ובואו להתייעץ איתו אישית בעמוד הפייסבוק של מומחי רפואת עיניים. […]
אשמח לענות על שאלות
ומה ייאמר למי שהוא בן 57 וחצי. האם זה אמור לנבוע מהגיל או למשל מהסכרת שלו.
מדובר במי שאין לא בעיות נוספות בעין.
לקטרקט מספר גורמי סיכון. סכרת היא גורם סיכון לקטרקט אך יתכן גם עקב גיל, וסיפור משפחתי של קטרקט מוקדם.